Family match richt zich op het koppelen van gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) aan een stabiel gezin in de wijk (steungezin). Zo krijgen kinderen wat extra aandacht en worden ouders ontlast. Dit geeft zowel ouders als kinderen de mogelijkheid om op te laden. Vraag- en steungezin maken samen met de coördinator van Vaart Welzijn afspraken over de steun. Hierbij kan gedacht worden aan: • Een dagdeel per week een kind opvangen • Een kind naar zwemles of sport brengen • Een kind opvangen voor een nacht • Een rustige huiswerkplek bieden aan een puber • Meehelpen bij het vieren van de verjaardag van kinderen • Samen iets leuks doen met de kinderen.
Maak een afspraak via: familymatch@vaartwelzijn.nl of bel met 088-1230999
Home – Start is een opvoedprogramma voor kleine en lichte opvoedondersteuning. Elke vraag kan weer anders zijn. De essentie van het programma is dat ouders het gevoel niet hoeven te hebben dat ze er alleen voor staan en dat het heel normaal is als je het even niet weet, dat je samen gaat onderzoeken hoe je antwoord kunt krijgen op je vraag of dat er regelmatig een vrijwilliger langs komt die zo goed mogelijk past bij het gezin en bij de vraag van het gezin.
Daarnaast biedt Home – Start allerlei activiteiten voor ouders / verzorgers.Bijv. ouderochtenden om andere ouders te ontmoeten bijv. om leuke verhalen te delen over je gezin / kinderen.
Inloopspreekuur voor allerlei opvoedvragen!
Omdat het best zwaar kan zijn om met opvoeden bezig te zijn. Kinderen gaan door fases heen, ouders die werken en hoe hou je alles draaiende en zorg je ervoor dat het ook nog meestal een beetje gezellig is in huis. Het maakt niet uit waar het over gaat als het maar over het gezin gaat.
Voor alle kleine en grote vragen, geen vraag is te gek, stel ze gerust of als je niet eens precies weet wat je vraag is dan is het ook mogelijk om je verhaal te doen en van daaruit te kijken wat je als ouders / verzorger nodig zou kunnen hebben.
Opvoeden hoef je niet alleen te doen en je staat er ook zeker niet alleen voor, alleen is het wel handig als je zelf aangeeft wat je verhaal is!
Ouderochtend
- Voor moeders, vaders, opa’s, oma’s of anderen die veel contact hebben met een kind en waarbij opvoeding een rol speelt. Je hoeft niet alleen te komen, je mag ook altijd iemand meenemen die nauw betrokken is bij jou als ouder of bij de opvoeding (dus ook begeleiders zijn van harte welkom).
- Het doel van deze ochtenden zijn : Andere ouders ontmoeten (netwerk vergroten), ervaringen uitwisselen, herkenning voelen in verhalen van anderen, alleen je verhaal delen als je dat zelf wil. Je mag er ook gewoon alleen zijn, zonder iets over jezelf te vertellen. Ook de leuke en grappige verhalen over je gezin zijn natuurlijk ook altijd welkom!
Een scheiding brengt spannende veranderingen met zich mee. Niet alleen voor de partners, maar zeker ook voor de kinderen. Bijvoorbeeld steeds één van de ouders missen, verhuizen of wennen aan een nieuwe partner of stiefbroers en –zussen. KIES (Kinderen In Echtscheiding Situaties) helpt kinderen om te gaan met een scheiding. Vaart Welzijn biedt de KIES groep aan. Samen met andere kinderen die ook te maken hebben met scheiding leren ze door middel van creatieve spelvormen, opdrachten en kringgesprekken praten over hun gevoelens en wat ze moeilijk vinden. Daarnaast horen ze hoe leeftijdsgenoten omgaan met de scheiding van hun ouders. Naast het gevoel dat zij niet de enige zijn in een scheidingssituatie, kunnen de kinderen elkaar steunen en tips geven. In de bijeenkomsten is aandacht voor onderwerpen die de kinderen zelf inbrengen. We werken volgens de landelijk erkende KIES methode.
Je gunt je kind een vakantie, maar soms zit dat er gewoon niet in. Humanitas Kindervakantieweken/dagen maakt het tóch mogelijk.
Misschien is de gezondheid een spelbreker, of heb je er het geld niet voor. Het maakt niet uit waarom. Ook jouw kind krijgt een fijne vakantieweek op een mooie plek in Nederland waar veel te zien en te doen is. Daarvoor zorgen de Kindervakantieweken, die bedoeld zijn voor kinderen van 7 t/m 14 jaar.
Deze activiteit geldt voor alle inwoners van de gemeente Assen
Spullen voor school, hobby's, een laptop, een fiets of een spullen voor een verjaardagsfeest. Natuurlijk wilt u dat uw kind mee kan doen. Maar dat kan niet altijd helaas, vaak door gebrek aan geld. Weet dan: het Kindpakket Assen helpt! Het is belangrijk dat alle kinderen zonder zorgen naar school kunnen. Dat ze van hun vrije tijd genieten en dat ze spullen kunnen kopen die ze nodig hebben. Ook als kinderen opgroeien in een gezin waar niet zoveel geld is.
Kindpakket Assen is er speciaal voor deze gezinnen, hierdoor kan uw kind meedoen! Binnen het Kindpakket werken verschillende partijen samen om ervoor te zorgen dat alle kinderen van 4 tot 18 jaar mee kunnen doen aan diverse activiteiten. Voor kinderen van 0-4 jaar kunt u óók kledingpassen aanvragen.
Soms is het fijn als er iemand is die met je meedenkt of je op weg helpt bij de vragen die je hebt, voor jezelf of iemand om je heen. Een cliëntondersteuner van MEE Samen kan daarbij helpen.
Een cliëntondersteuner van MEE Samen geeft informatie, advies of ondersteuning;
- Kan meegaan naar een gesprek (of een gesprek met je voorbereiden) met de gemeente, een zorgorganisatie, school of bijvoorbeeld het UWV;
- Helpt bij het doen van een aanvraag;
- Kijkt mee bij zorgen over de ontwikkeling van je kind;
- Weet wat er mogelijk is als het gaat om wetten en regels;
- Zoekt naar de juiste zorg of zorgorganisatie;
- Ondersteunt als jij of je kind (met zorg) 18 jaar wordt;
- Helpt bij het opstellen van een persoonlijk plan of zorgplan;
- Helpt als je ontevreden bent over een besluit of (zorg)organisatie;
- Ondersteunt bij het aanvragen van een Wlz-indicatie;
- Weet veel over leven met een beperking.
MEE Samen biedt onafhankelijke cliëntondersteuning aan alle inwoners van de gemeente Assen.
Heb je een vraag over wonen, welzijn, zorg, leefstijl, opgroeien en actief meedoen? Of heb je een goed idee voor jouw wijk? Dan kunt u naar het spreekuur van Mijn Buurt Assen Lariks en Vaart Welzijn. De buurtteams vinden het belangrijk dat inwoners hen makkelijk en snel kunnen bereiken. Daarom kun je telefonisch of per mail een afspraak maken met het Buurteam op een moment dat het jou past. Of loop binnen voor het maken van een afspraak.
Daarnaast wordt er wekelijks een inloopspreekuur gehouden in de wijk. De spreekuren zijn vrij te bezoeken. Hier hoef je geen afspraak voor te maken.
Heb je een vraag over wonen, welzijn, zorg, leefstijl, opgroeien en actief meedoen? Of heb je een goed idee voor jouw wijk? Dan kunt u naar het spreekuur van Mijn Buurt Assen Pittelo en Vaart Welzijn. De buurtteams vinden het belangrijk dat inwoners hen makkelijk en snel kunnen bereiken. Daarom kun je telefonisch of per mail een afspraak maken met het Buurteam op een moment dat het jou past. Of loop binnen voor het maken van een afspraak.
Daarnaast wordt er wekelijks een inloopspreekuur gehouden in de wijk. De spreekuren zijn vrij te bezoeken. Hier hoef je geen afspraak voor te maken. Naast het buurtteam, zijn ook ketenpartners aanwezig.
Deze minibieb is voor kinderen tot ongeveer 12 jaar. Je kunt hier gratis boeken lenen. Kijk of je een boek ziet wat je leuk lijkt. Je kunt een boek gratis meenemen en je mag zelf weten of je het terugbrengt. Je kunt het ook weer aan iemand anders geven.
Ook ouders kunnen hier een boek voor hun kind lenen.
En ja, je kunt ook (kinder)boeken brengen…zet ze gerust in deze mini-bieb.
Stichting 'Ouders en Kinderen Eerst' helpt gescheiden ouders die met hun minderjarige kinderen in emotionele situaties terecht komen waarbij zij wel wat hulp en ondersteuning kunnen gebruiken. De stichting biedt hulp gebaseerd op de ervaringen van andere ouders in soortgelijke situaties.