Het contact met de huisarts of het ziekenhuis wordt steeds digitaler, maar het is niet altijd eenvoudig om een app of website te gebruiken. Daarom organiseert de bibliotheek in de Nieuwe Kolk in samenwerking met het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) de cursus DigiVitaler.
De cursus bestaat uit 2 workshops in kleine groepen , gegeven door opgeleide bibliotheekmedewerkers. Zijn er na de 2 workshops nog vragen dan is er het vragenuurtje. Hierbij is ook een medewerker van het WZA aanwezig. Tijdens de workshops leert de deelnemer te werken met digitale zorg, zoals het huisartsenportaal, mijnWZA online, beeldbellen met het ziekenhuis of de BeterDichtbij-app van het WZA.
Deelname aan de cursus is gratis en er zijn laptops aanwezig.
Je bent tussen de 18 en 23 jaar en gestopt met je opleiding. En nu? Wil je een andere opleiding of wil je gaan werken? Misschien wil je werken en leren wel combineren of weet je niet goed welke richting je op wilt. Neem dan contact op met het Doorstroompunt Noord- en Midden Drenthe. De Doorstroomcoaches zijn werkzaam in de gemeente Aa Hunze, Assen, Midden-Drenthe, Noordenveld en Tynaarlo.
Hoe werkt het? Als je school verlaat zonder diploma dan word je door school aangemeld bij het Doorstroompunt. Het Doorstroompunt neemt dan contact met je op. Natuurlijk mag je ook zelf contact opnemen.
Samen met een coach ga je dan aan de slag om ervoor te zorgen dat je voor je 23ste weer bezig bent met het behalen van je startkwalificatie of bezig bent met een ander passend traject. Een startkwalificatie is een HAVO diploma of een MBO 2-diploma.
Wat kost het? Niets. Het Doorstroompunt is er voor jou en daarom is de begeleiding gratis.
Gratis interessetest Keuze genoeg, maar welke opleiding past bij jou? Meld je aan voor het maken van een gratis interessetest. Mailen kan naar doorstroompunt@assen.nl onder vermelding van gratis interessetest.
Bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek in de Nieuwe Kolk kan iedereen terecht met alle vragen over de digitale overheid, zoals DigiD, Belastingen & toeslagen, AOW, Rijbewijs, Zorg etc. De bibliotheken hebben speciaal opgeleide medewerkers die helpen met het vinden van informatie hierover op het internet en ze kunnen doorverwijzen naar de juiste instanties. Als lokale bibliotheek wordt er ook hulp gegeven bij het gebruik van websites zoals Thuiskompas of mijnWZA.
Iedereen is welkom voor gratis hulp.
Het is niet altijd makkelijk om de weg te vinden in de digitale wereld. Voor wie handiger wil worden met de computer of het internet is er de cursus Klik & Tik. De cursus wordt gegeven in een kleine groep in de bibliotheek in De Nieuwe Kolk door een opgeleide bibliotheekmedewerker. In eigen tempo wordt in maximaal 8x gewerkt aan onderwerpen als starten met computer, het internet op en veilig online.
Deelname aan de cursus is gratis en er zijn tijdens de cursus laptops aanwezig. Deelnemers ontvangen een cursusboek.
Mentor4you is een gratis mentorprogramma voor jongeren tussen de 11 en 23 jaar die tijdelijk een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het doel van het mentortraject is dat de jongere na verloop van tijd zelfstandig verder kan en weet bij wie hij of zij om hulp kan vragen als dat nodig is.
Naast een luisterend oor kun je ondersteuning krijgen bij bijvoorbeeld:
Onze mentoren zijn vrijwilligers die een traject met een jongere goed kunnen begeleiden. Onze mentoren zijn onafhankelijk, positief ingesteld en stimuleren de jongere om zelf tot een oplossing te komen. Naast een basistraining voor mentoren, organiseren we themabijeenkomsten en intervisies. Ook zorgen wij ervoor dat al onze mentoren in het bezit zijn van een geldige Verklaring Omtrent Gedrag.
Heb je nog vragen of wil jij je aanmelden? Dat kan door contact op te nemen met de coördinator van mentor4you, Janien van Veenen. Tel: 0626338196. of door te mailen naar: mentor4you@vaartwelzijn.nl
Zelf mentor worden? Ben je 18 jaar of ouder, heb je affiniteit met jongeren, vind je het leuk om anderen te helpen, zelf de nodige trainingen en ondersteuning te krijgen, dan is mentor misschien wel wat voor jou. Stuur een mail naar: mentor4you@vaartwelzijn.nl, bel of app met 062633196 voor de mogelijkheden.
Heb je een vraag over wonen, welzijn, zorg, leefstijl, opgroeien en actief meedoen? Of heb je een goed idee voor jouw wijk? Dan kunt u naar het spreekuur van Mijn Buurt Assen Noorderpark en Vaart Welzijn. De buurtteams vinden het belangrijk dat inwoners hen makkelijk en snel kunnen bereiken. Daarom kun je telefonisch of per mail een afspraak maken met het Buurtteam op een moment dat het jou past. Of loop binnen voor het maken van een afspraak.
Daarnaast wordt er wekelijks een inloopspreekuur gehouden in de wijk. De spreekuren zijn vrij te bezoeken. Hier hoef je geen afspraak voor te maken. Naast het buurtteam, zijn ook ketenpartners aanwezig.
Het inloopspreekuur is op dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur in Wijkcentrum 'De Componist' aan de Paganinilaan 1.
ABC Digitaal is een vrijwilligersgroep die als pilot is gestart samen met het Gezondheidscentrum Noorderpark om digitale vaardigheden te leren aan ouderen, gericht op beeldbellen met de fysio als wel huisarts. De afgelopen periode zijn de vragen om digitaal vaardiger te worden verruimt, hierbij kun je denken aan het leren installeren van de corona check app, belasting app, computer opschoning of het aanvragen van de QR code. Je kunt je aanmelden via abcdigitaal@vaartwelzijn.nl of bel met 088 - 1230999.
Stichting Leergeld Noord Drenthe richt zich op het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen. Stichting Leergeld biedt kansen aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten.
Het kan hierbij gaan om activiteiten voor kinderen op het gebied van onderwijs, sport, cultuur of welzijn, zoals muziekles of lid worden van een sport- of scoutingvereniging, maar ook schoolspullen, een laptop of een fiets. Stichting Leergeld biedt deze kinderen daarmee een springplank, waardoor zij opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en eigenwaarde krijgen.
Voor meer informatie verwijzen u naar de website van Stichting Leergeld Noord Drenthe of naar de website www.assen.nl/kindpakket.
Vlucht Voorwaarts is hét maatjesproject van Assen. Vlucht Voorwaarts werkt in alle wijken van Assen. Wij helpen vluchtelingen uit Assen en omgeving met het leren kennen van nieuwe mensen, het verbeteren van hun taal en om te integreren in de Assense samenleving. Ben je zelf nieuw in Nederland of wil je mensen die nieuw in Nederland zijn op weg helpen? Meld je dan aan via de website of e-mail!
Het Vlucht Voorwaarts Praathuis is een plek van ontmoeten, samen spelletjes spelen en gaandeweg de taal leren. Het initiatief is gericht op nieuwkomers, maar iedereen is welkom. Nederlanders die zelf een paar woorden Arabisch, Farsi of Tegrinya willen leren, of anderen willen helpen met de Nederlandse taal zijn ook altijd welkom.
Vind je het lastig om een formulier in te vullen? Je kunt wel lezen, maar je hebt moeite met het lezen van een moeilijke brief?
Wil je beter leren lezen, je (klein)kinderen voorlezen of een kaart schrijven?
Taalhuis Assen biedt je hulp die bij je past bij het beter worden in taal, rekenen of omgaan met de computer.
Het enige wat je nodig hebt, is de moed om je op te geven en doorzettingsvermogen. Doe mee en geef je op. Als je iemand kent die hier baat bij zou hebben, vertel het door. Het Taalhuis is gratis te bezoeken.
Wil je mensen helpen met het verbeteren van hun taal- reken- en/of computervaardigheden kun je je aanmelden als vrijwilliger via taalhuis@dnk.nl
Humanitas Assen geeft taalondersteuning. Hier kunnen anderstaligen bij elkaar komen om Nederlandse gesprekken te oefenen, sociale contacten op te doen en vaardigheden uit te breiden.
Er wordt alleen klassikaal lesgegeven! Voor deelname is enige basiskennis van het Nederlands wel nodig, er wordt namelijk alleen Nederlands gesproken.
Opgeven kan bij: Humanitas Assen 0592-311121 of taalondersteuning@humanitas-assen.nl 06 13 90 3263 (Coördinator Taal)
Deze activiteit geldt voor alle inwoners van de gemeente Assen
Tijdens deze bijeenkomsten wordt Nederlandse les gegeven aan vrouwen afkomstig uit verschillende landen. De groep bestaat zowel uit beginners als uit meer ervaren deelnemers.
Vind je de Nederlandse taal moeilijk? Wil je met een groep vrouwen oefenen? Kom dan gezellig bij de groep!
Tijdens deze gezellige bijeenkomsten wordt Nederlandse les gegeven aan vrouwen afkomstig uit verschillende landen. De groep bestaat zowel uit beginners als uit meer ervaren deelnemers. Daarnaast bouwen de deelnemers een netwerk op in de wijk en vindt men steun aan elkaar in het kader van de integratie.
Vind je de Nederlandse taal moeilijk? Wil je met een groep vrouwen oefenen? Kom dan gezellig bij de groep!Tijdens deze gezellige bijeenkomsten wordt Nederlandse les gegeven aan vrouwen afkomstig uit verschillende landen. De groep bestaat zowel uit beginners als uit meer ervaren deelnemers. Daarnaast bouwen de deelnemers een netwerk op in de wijk en vindt men steun aan elkaar in het kader van de integratie.Vrijwilliger Jamina geeft gehoor aan en biedt ondersteuning bij de strubbelingen die vrouwen met een andere achtergrond ervaren als het gaat om het eigen maken van de Nederlandse taal en cultuur. Ze verzorgt taalles, computerles en biedt beweging (gymnastiek) aan.
Thuisadministratie van Humanitas helpt je weer overzicht te krijgen in je administratie. Zij kunnen je helpen wanneer je ondersteuning nodig hebt bij het ordenen en beheren van je administratie.
Een vaste vrijwilliger met administratieve kennis komt geregeld bij je thuis en helpt met het (weer) op orde brengen van je administratie. Bij grote schulden of problemen kan de vrijwilliger helpen bij het zoeken naar een oplossing.
Je kunt je aanmelden via 06- 30220380 of mailen naar thuisadministratie@humanitas-assen.nl. Na je aanmelding volgt een kennismakingsgesprek en wordt je in contact gebracht met een vrijwilliger.
Werkplein Drentsche Aa (WPDA) is geen doorsnee organisatie. Wij zijn het kloppende hart achter de uitvoering van de Participatiewet, de Wet sociale werkvoorziening en andere vergelijkbare taken voor de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo. Samen met de drie gemeenten streeft WPDA naar een samenleving waarin niemand buiten de boot valt en waarin alle inwoners zelfredzaam zijn en actief meedoen.
Onze missie is dat de inwoner vanuit een financieel stabiele situatie naar school, werk, ondernemerschap gaat of participeert in buurt, wijk, dorp of stad. Het gezamenlijke doel is ‘bestaanszekerheid’. Dat is gericht op voldoende en voorspelbaar inkomen, zinvolle dag invulling, breed toegankelijk onderwijs, betaalbare woningen, toegang tot betaalbare zorg, en een veilige en prettige omgeving. Meer weten over WPDA en wat we doen? Ga naar www.wpda.nl Je kunt ons van maandag tot en met donderdag van 09.00 - 16.00 uur telefonisch bereiken op 0592 39 16 00. Ons kantoor aan de Javastraat 15 in Assen is maandag tot en met donderdag geopend voor inloop van 09.00 - 16.00 uur en op vrijdag van 09.00 - 13.00 uur.
Heb je geen werk en geen recht op een WW-uitkering? En lukt het je niet om werk te vinden? Dan kun je bij ons terecht voor begeleiding en advies. Samen met jou kijken we wat haalbaar is, waar liggen je kwaliteiten en waar kunnen wij je mee ondersteunen. Dit doen wij niet alleen, dit doen wij samen met ons sterkte netwerk van strategisch partners. Denk hierbij aan werkgevers en scholen. Samen komen we met een passende oplossing voor jou. En kun je niet direct aan de slag om wat voor reden dan ook? Dan hebben wij veel mogelijkheden om je een stap verder te helpen. Zo werken we samen met coaches uit het bedrijfsleven die jou kunnen begeleiden in je ontwikkeling, maar kunnen we ook een werkervaringsplek of een proefplaatsing bij een werkgever voor je regelen.
De meeste kansen voor werk liggen bij kansrijke beroepen in onze regio. Wil jij weten waar jouw kansen liggen in Groningen en Noord Drenthe? Kijk eens op www.kansrijkberoep.nl.
klink op de link en lees wat wij voor je kunnen doen
Werk vinden
De Vermeer is een activiteitencentrum van WerkPro in Assen Oost. De Vermeer biedt dagbesteding in Assen Oost met creatieve onderdelen.
Mensen die om verschillende redenen geen werk hebben, maar wel willen meedoen in de samenleving, kunnen hier dagbesteding volgen. De deelnemers ontdekken wat ze kunnen, werken in eigen tempo en leren van elkaar. Het aanbod is gevarieerd. Deelnemers kunnen werken met hout, de computer, keramiek, glas of textiel, schilderen of handwerken. Ook hebben ze een huisband en bieden ze regelmatig verschillende workshops aan.
In het grafisch centrum maken en drukken ze o.a. flyers en magazines/boekjes voor opdrachtgevers en doen ze aan boekbinden. Boekbinden is een ambacht dat bij De Vermeer met veel plezier wordt uitgeoefend. Hier worden oude boeken hersteld. Ook gescheurde en losgalaten pagina’s, boekdelen of -banden kunnen ze repareren.
De Vermeer werkt samen met verschillende organisaties waaronder Vaart Welzijn, Zorgbelang, Wmo-consulenten, GGZ en Fitter Brein. Ze werken naast professionals samen met vrijwilligers, wijkbewoners en met de deelnemers.
Vrijwilligers kunnen zich melden als begeleider, als workshopgever etc.
Voor meer informatie verwijzen wij je naar de website.
WerkPro maakt werk van kansen voor mens en maatschappij.
Met eigen sociale ondernemingen bieden zij zinvol werk en begeleiding voor mensen die dat nodig hebben. Hiermee leveren zij producten en diensten die bijdragen aan duurzaamheid en leefbaarheid in Noord-Nederland.
WerkPro biedt dagbesteding aan mensen die dakloos en/of verslaafd zijn. Ook mensen die niet dakloos zijn maar een laagdrempelige dagbesteding zoeken zijn welkom. Dagbesteding bestaat uit licht lichamelijk werk zoals zakjes vullen, fietsen repareren, keukenwerk, eten koken en alle soorten winkelwerkzaamheden in de kringloopwinkel.
Voor mensen die niet willen werken maar alleen gezelligheid zoeken heeft WerkPro de Kommarin waar je gratis koffie en thee kunt drinken. Tegen een kleine vergoeding is ook een tosti (en soms andere snacks) te koop.