Als je wegens budgettering of schuldhulp minder geld hebt te besteden is rondkomen vaak al lastig. Als de computer dan kuren gaat vertonen en je de reparatie niet kan betalen, dan kan je terecht bij Assen Digitaal. Speciaal voor Assenaren met een kleine beurs zijn er elke week inloopspreekuren. Bij Assen Digitaal kan je terecht voor reparatie van je computer. Assen Digitaal zorgt ervoor dat je computer kosteloos weer in orde komt.
Vrijwilliger worden behoort tot de mogelijkheden.
De tweedaagse cursus richt zich op het ordenen van administratie, het creëren van overzicht in geldzaken en inzicht in het uitgavenpatroon. Met aandacht voor de ondersteunende regelingen en voorzieningen, besparingstips en informatie en advies rondom verzekeringen, leningen en wat te doen bij financiële vragen, tegenslagen of problemen. In de (derde) terugkom-bijeenkomst, wordt teruggeblikt op voorgaande periode en op hetgeen de cursus heeft opgeleverd. Aanmelden kan via budgetcursus@vaartwelzijn.nl
De Vaart €rin! is een samenwerking tussen Vaart Welzijn, Werkplein Drentsche Aa, Gemeentelijke Kredietbank (GKB) en de woningcorporaties Actium en Omnia. Samen zetten wij ons in om een beginnende huurachterstand op te lossen, zodat dit niet verder oploopt. Een huurachterstand kan leiden tot ontbinding van de huurovereenkomst en uiteindelijk ontruiming.
Heb je een huurachterstand? Dan meldt de woningcorporatie jou aan bij De Vaart €rin!. Hierover word je van te voren geïnformeerd. Eén van de medewerkers van Vaart Welzijn neemt daarna contact met je op voor het maken van een afspraak voor een adviesgesprek bij jou thuis. De medewerker kijkt samen met jou naar de oorzaak van de achterstand en welke oplossingen er zijn. Ook geven we advies over hoe je een betalingsachterstand in de toekomst kunt voorkomen. De begeleiding die wij jou bieden is gratis.
Het Diaconaal Platform Assen (DPA) is het centraal overlegorgaan van de diaconieën van de kerken in Assen. Dit kerkelijk samenwerkingsverband streeft naar een gezamenlijke aanpak van het signaleren en bestrijden van armoede en eenzaamheid. In deze verbinding geven de kerken uitdrukking aan de roeping tot naastenliefde. De aangesloten kerken staan midden in de wijken van Assen.
Het Diaconaal Platvorm Assen verzorgt twee maal per jaar het rondbrengen van de 'Kanskaart'. Met behulp van een zogenaamde ‘Kanskaart’ probeert het DPA om stille armoede en eenzaamheid op te sporen en de nood in de Asser samenleving waar mogelijk te verzachten. De 'Kanskaart' is een kaart waarop inwoners van Assen kunnen aangeven hulp te willen ontvangen bij het aanvragen van financiële bijdragen, toeslagen, belastingaangiften of andere praktische hulp.
Ga voor meer informatie naar de website van het Diaconaal Platform Assen.
De energiecoaches helpen u om grip te krijgen op het energieverbruik. Energie besparen is minder geld uitgeven en is goed voor het milieu. De energiecoaches zijn vrijwilligers, dus hun hulp is gratis! Samen wordt er gekeken waar u kunt besparen op energiegebruik.
Tijdens het gesprek met de energiecoach wordt er gekeken naar het energieverbruik, het huis en er wordt gekeken hoe u omgaat met energiegebruik. Ook lopen ze samen door het huis om een goed beeld te kunnen krijgen van het energiegebruik. Dat schrijven ze op in een rapport met tips, informatie en aanbevelingen. U bepaalt zelf wat u daarmee doet. Elke (kleine) maatregel helpt om de energierekening omlaag te krijgen!
Via de website kunt u een afspraak maken met een energiecoach.
Hebt u schulden of andere financiële problemen waar u zelf niet uitkomt? Of wilt u informatie en advies? Dan kunt u gratis terecht bij de financieel regisseurs. Ze denken mee over de vraag en verwijzen ze zo nodig naar de juiste hulp.
De GKB is er voor iedereen die te maken krijgt met schulden of financiële vragen heeft. Door het inzetten van schuldhulpverlening, inkomensbeheer, beschermingsbewind en kredietverlening helpt de GKB mensen op weg naar een financieel gezonde toekomst zonder stress om de financiën. Omdat iedere situatie anders is, wordt er altijd gekeken naar een persoonlijke oplossing.
De medewerkers van de GKB houden telefonische spreekuren, zijn rechtstreeks per e-mail bereikbaar en in verschillende gemeenten worden (inloop)spreekuren gehouden. Voor een overzicht van de spreekuren verwijzen wij je naar de website van de GKB.
Alle medewerkers van Vaart Welzijn zijn intermediair voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dit wil zeggen dat ze aanvragen kunnen indienen voor kinderen (minima) die aan sport of cultuur willen deelnemen.
Lukt het niet om sportkleding aan te schaffen of om het clubgeld voor de sportvereniging te betalen waardoor jouw kind niet kan sporten? We informeren je graag over de mogelijkheid om gebruik te maken van middelen uit het Jeugdfonds Sport en Cultuur.
Spullen voor school, hobby's, een laptop, een fiets of een spullen voor een verjaardagsfeest. Natuurlijk wilt u dat uw kind mee kan doen. Maar dat kan niet altijd helaas, vaak door gebrek aan geld. Weet dan: het Kindpakket Assen helpt! Het is belangrijk dat alle kinderen zonder zorgen naar school kunnen. Dat ze van hun vrije tijd genieten en dat ze spullen kunnen kopen die ze nodig hebben. Ook als kinderen opgroeien in een gezin waar niet zoveel geld is.
Kindpakket Assen is er speciaal voor deze gezinnen, hierdoor kan uw kind meedoen! Binnen het Kindpakket werken verschillende partijen samen om ervoor te zorgen dat alle kinderen van 4 tot 18 jaar mee kunnen doen aan diverse activiteiten. Voor kinderen van 0-4 jaar kunt u óók kledingpassen aanvragen.
Soms is het fijn als er iemand is die met je meedenkt of je op weg helpt bij de vragen die je hebt, voor jezelf of iemand om je heen. Een cliëntondersteuner van MEE Samen kan daarbij helpen.
Een cliëntondersteuner van MEE Samen geeft informatie, advies of ondersteuning;
- Kan meegaan naar een gesprek (of een gesprek met je voorbereiden) met de gemeente, een zorgorganisatie, school of bijvoorbeeld het UWV;
- Helpt bij het doen van een aanvraag;
- Kijkt mee bij zorgen over de ontwikkeling van je kind;
- Weet wat er mogelijk is als het gaat om wetten en regels;
- Zoekt naar de juiste zorg of zorgorganisatie;
- Ondersteunt als jij of je kind (met zorg) 18 jaar wordt;
- Helpt bij het opstellen van een persoonlijk plan of zorgplan;
- Helpt als je ontevreden bent over een besluit of (zorg)organisatie;
- Ondersteunt bij het aanvragen van een Wlz-indicatie;
- Weet veel over leven met een beperking.
MEE Samen biedt onafhankelijke cliëntondersteuning aan alle inwoners van de gemeente Assen.
Heb je een vraag over wonen, welzijn, zorg, leefstijl, opgroeien en actief meedoen? Of heb je een goed idee voor jouw wijk? Dan kunt u naar het spreekuur van Mijn Buurt Assen Lariks en Vaart Welzijn. De buurtteams vinden het belangrijk dat inwoners hen makkelijk en snel kunnen bereiken. Daarom kun je telefonisch of per mail een afspraak maken met het Buurteam op een moment dat het jou past. Of loop binnen voor het maken van een afspraak.
Daarnaast wordt er wekelijks een inloopspreekuur gehouden in de wijk. De spreekuren zijn vrij te bezoeken. Hier hoef je geen afspraak voor te maken.
Heb je een vraag over wonen, welzijn, zorg, leefstijl, opgroeien en actief meedoen? Of heb je een goed idee voor jouw wijk? Dan kun je naar het spreekuur van Mijn Buurt Assen Baggelhuizen en Vaart Welzijn. De buurtteams vinden het belangrijk dat inwoners hen makkelijk en snel kunnen bereiken. Lukt het niet om naar het spreekuur te komen, bel dan met de Toegang via 088 123 0999. Of mail naar baggelhuizen@vaartwelzijn.nl.
Daarnaast wordt er wekelijks een inloopspreekuur gehouden in de wijk. De spreekuren zijn vrij te bezoeken. Hier hoef je geen afspraak voor te maken. Hier zijn de wijkconsulent, woonconsulent, maatschappelijk werker en/of buurtwerker aanwezig. Regelmatig sluiten ook de wijkagent en wijk-BOA aan.
Voor de actuele openingstijden kunt u kijken op: https://www.vaartwelzijn.nl/buurtteams/baggelhuizen-en-centrum/inloopspreekuren/
Heb je een vraag over wonen, welzijn, zorg, leefstijl, opgroeien en actief meedoen? Of heb je een goed idee voor jouw wijk? Dan kun je naar het spreekuur van Mijn Buurt Assen Centrum en Vaart Welzijn. De buurtteams vinden het belangrijk dat inwoners hen makkelijk en snel kunnen bereiken. Lukt het niet om naar het spreekuur te komen, bel dan met de Toegang via 088 123 0999. Of mail naar centrum@vaartwelzijn.nl.
Heb je een vraag over wonen, welzijn, zorg, leefstijl, opgroeien en actief meedoen? Of heb je een goed idee voor jouw wijk? Dan kunt u naar het spreekuur van Mijn Buurt Assen Marsdijk en Vaart Welzijn. De buurtteams vinden het belangrijk dat inwoners hen makkelijk en snel kunnen bereiken. Daarom kun je telefonisch of per mail een afspraak maken met het Buurteam op een moment dat het jou past. Of loop binnen voor het maken van een afspraak.
Daarnaast wordt er wekelijks een inloopspreekuur gehouden in de wijk. De spreekuren zijn vrij te bezoeken. Hier hoef je geen afspraak voor te maken. Naast het buurtteam, zijn ook ketenpartners aanwezig.
Heb je een vraag over wonen, welzijn, zorg, leefstijl, opgroeien en actief meedoen? Of heb je een goed idee voor jouw wijk? Dan kunt u naar het spreekuur van Mijn Buurt Assen Noorderpark en Vaart Welzijn. De buurtteams vinden het belangrijk dat inwoners hen makkelijk en snel kunnen bereiken. Daarom kun je telefonisch of per mail een afspraak maken met het Buurtteam op een moment dat het jou past. Of loop binnen voor het maken van een afspraak.
Het inloopspreekuur is op dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur in Wijkcentrum 'De Componist' aan de Paganinilaan 1.
Heb je een vraag over wonen, welzijn, zorg, leefstijl, opgroeien en actief meedoen? Of heb je een goed idee voor jouw wijk? Dan kunt u naar het spreekuur van Mijn Buurt Assen Peelo en Vaart Welzijn. De buurtteams vinden het belangrijk dat inwoners hen makkelijk en snel kunnen bereiken. Daarom kun je telefonisch of per mail een afspraak maken met het Buurteam op een moment dat het jou past. Of loop binnen voor het maken van een afspraak.
ABC Digitaal is een vrijwilligersgroep die als pilot is gestart samen met het Gezondheidscentrum Noorderpark om digitale vaardigheden te leren aan ouderen, gericht op beeldbellen met de fysio als wel huisarts. De afgelopen periode zijn de vragen om digitaal vaardiger te worden verruimt, hierbij kun je denken aan het leren installeren van de corona check app, belasting app, computer opschoning of het aanvragen van de QR code. Je kunt je aanmelden via abcdigitaal@vaartwelzijn.nl of bel met 088 - 1230999.
Dit project biedt hulp aan de (kwetsbare) inwoner in de wijk Noorderpark die niet zelfredzaam is, geen netwerk, noch het geld heeft (minima) om zelf zijn tuin op orde te brengen. Gaat om incidentele inzet om een bijdrage te leveren aan het op orde brengen van de leefomgeving. De klus wordt uitgevoerd door leerlingen van PRO Assen (Praktijkschool) in het kader van een school of stageopdracht. De ‘match’ wordt gemaakt door een vrijwilliger van Vaart Welzijn. De aanvraag kan op iedere dag gedaan worden via progroen@vaartwelzijn.nl.
Inwoners met kleine huishoudelijke apparaten die het niet meer goed doen, kunnen terecht bij de vrijwilligers van het Repair Café. De vrijwilligers kijken samen met de inwoner of het apparaat nog gerepareerd kan worden. Vrijwilliger worden behoort tot de mogelijkheden. Contactpersoon is: Bas Ananias, b.ananias@vaartwelzijn.nl, 06-57548069.
Inwoners met kleine huishoudelijke apparaten die het niet meer goed doen, kunnen terecht bij de vrijwilligers van het Repair Café. De vrijwilligers kijken samen met de inwoner of het apparaat nog gerepareerd kan worden. Vrijwilliger worden behoort tot de mogelijkheden. Men hoeft zich niet aan te melden.
Voor ondersteuning van sociale en culturele activiteiten heeft de Stichting tot bevordering van Sociale en Culturele Belangen jaarlijks een bedrag beschikbaar. Het moet gaan om activiteiten in de gemeente Assen.
Houdt u a.u.b. rekening met de volgende criteria:
- Subsidies zijn niet structureel,
- Exploitatietekorten worden niet gesubsidieerd,
- Alleen verenigingen of instellingen komen in aanmerking, géén natuurlijke personen,
uw aanvraag betreft bijvoorbeeld eenmalige activiteiten, zoals de aanschaf van muziekinstrumenten, kleding/ uniformen, sporttoernooien voor mensen met een beperking, het oprichten of aanvangen van een nieuwe activiteit binnen een instelling.
SchulpHulpMaatje: gratis hulp voor mensen om weer grip te krijgen op hun financiën en schulden.
In Assen wordt het werk van SchuldHulpMaatje uitgevoerd door Stichting Diaconale Schuldhulp Assen. De Stichting Diaconale Schuldhulp Assen is een initiatief van het Diaconaal Platform Assen, waarin diverse kerkgenootschappen zich gezamenlijk inspannen om Assenaren op te sporen die hulp nodig hebben op het gebied van geld, eenzaamheid, een klus aan huis e.d. Hiertoe wordt twee keer per jaar in straten waarvan vermoed wordt dat er hulpvragers zijn, huis aan huis een 'Kanskaart' bezorgd. Hierop kunnen mensen aangeven welke hulp zij nodig hebben. Twee dagen later worden de kaarten weer opgehaald en de hulpvragen opgepakt.
De Stichting Diaconale Schuldhulp Assen (SchuldHulpMaatje Assen) is officieel aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).Meer informatie over Stichting Diaconale Schuldhulp Assen kunt u vinden op www.schuldhulpmaatje.nl/assen.
Het spreekuur van de Sociaal Adviseurs is voor mensen met een laag inkomen en weinig spaargeld, met vragen rondom belastingaangifte, uitkering, inkomen, toeslagen of andere vragen op sociaal financieel vlak. Ook wordt er hulp geboden bij het invullen van formulieren, het indienen van een aanvraag of het opstellen van een bezwaarschrift. Voor het spreekuur kan jij je aanmelden via sociaaladviseurs@vaartwelzijn.nl of bel met 088 - 1230999.
Het spreekuur van de Sociaal Adviseurs is voor mensen met een laag inkomen en weinig spaargeld, met vragen rondom belastingaangifte, uitkering, inkomen, toeslagen of andere vragen op sociaal financieel vlak. Ook bieden zij hulp bij het invullen van formulieren, het indienen van een aanvraag of het opstellen van een bezwaarschrift. Voor het spreekuur kan jij je aanmelden via sociaaladviseurs@vaartwelzijn.nl of bel met 088 - 1230999.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het online bankieren? Kom dan naar het Spreekuur Bankinformatiepunt op het Ontmoetingsplein in De Nieuwe Kolk. Bij het spreekuur kun je terecht voor algemene vragen over online bankieren. De medewerker geeft je uitleg over betalen en andere bankzaken en helpt je de juiste informatie te vinden. Het is niet mogelijk om persoonlijke en vertrouwelijke bankzaken te regelen zoals geld overmaken, een lening afsluiten of een spaarrekening openen. Als het nodig is, brengt de medewerker van het Bankinformatiepunt je in contact met iemand van je eigen bank die wél persoonlijke en vertrouwelijke bankzaken kan begeleiden.
Het spreekuur is geschikt voor klanten van alle banken. Het maakt niet uit bij welke bank je klant bent.
Deelname aan het spreekuur is gratis.
Stichting Leergeld Noord Drenthe richt zich op het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen. Stichting Leergeld biedt kansen aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten.
Het kan hierbij gaan om activiteiten voor kinderen op het gebied van onderwijs, sport, cultuur of welzijn, zoals muziekles of lid worden van een sport- of scoutingvereniging, maar ook schoolspullen, een laptop of een fiets. Stichting Leergeld biedt deze kinderen daarmee een springplank, waardoor zij opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en eigenwaarde krijgen.
Voor meer informatie verwijzen u naar de website van Stichting Leergeld Noord Drenthe of naar de website www.assen.nl/kindpakket.
Thuisadministratie van Humanitas helpt je weer overzicht te krijgen in je administratie. Zij kunnen je helpen wanneer je ondersteuning nodig hebt bij het ordenen en beheren van je administratie.
Een vaste vrijwilliger met administratieve kennis komt geregeld bij je thuis en helpt met het (weer) op orde brengen van je administratie. Bij grote schulden of problemen kan de vrijwilliger helpen bij het zoeken naar een oplossing.
Je kunt je aanmelden via 06- 30220380 of mailen naar thuisadministratie@humanitas-assen.nl. Na je aanmelding volgt een kennismakingsgesprek en wordt je in contact gebracht met een vrijwilliger.
Deze activiteit geldt voor alle inwoners van de gemeente Assen
De Voedselbank Hart van Drenthe voorziet wekelijks ca. 450 huishoudens in de gemeente Aa en Hunze, Assen, Midden-Drenthe en Tynaarlo van voedselpakketten. Op 7 uitgiftepunten in Aa & Hunze, Assen, Midden Drenthe en Tynaarlo met 10 uitgiftemomenten, kunnen klanten wekelijks hun pakketten ophalen. Met meer dan 150 enthousiaste vrijwilligers zet de Voedselbank zich in voor mensen, die zelf onvoldoende geld hebben om eten te kopen.
Je komt in aanmerking voor een voedselpakket als het inkomen dat je overhoudt na aftrek van vaste lasten onder het ‘normbedrag’ komt.
Wilt u klant worden en wilt u meer informatie dan verwijzen wij u naar de website van De Voedselbank.
Vaart Welzijn biedt, samen met Werkplein Drentsche Aa , de VoorzieningenWijzer aan. De VoorzieningenWijzer helpt inwoners door middel van een applicatie en een persoonlijk gesprek, financiële problemen te signaleren, voorkomen en geldt te besparen. De consulent VoorzieningenWijzer van Vaart Welzijn neemt samen met u de VoorzieningenWijzer door. Aan de hand van jouw persoonlijke situatie wordt gekeken of je gebruikmaakt van alle regelingen en voorzieningen en of je kunt besparen op je energierekening en zorgverzekering.
Kun je besparen, dan kan een consulent je helpen met aanvragen. De VoorzieningenWijzer is gratis. Wil je meer weten over de VoorzieningenWijzer of een afspraak maken met één van onze consulenten? Neem dan contact op met het buurtteam in jouw wijk.
Ook kun je meer over de VoorzieningenWijzer vinden op de website www.datgeldtvoormij.nl.
Werkplein Drentsche Aa (WPDA) is geen doorsnee organisatie. Wij zijn het kloppende hart achter de uitvoering van de Participatiewet, de Wet sociale werkvoorziening en andere vergelijkbare taken voor de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo. Samen met de drie gemeenten streeft WPDA naar een samenleving waarin niemand buiten de boot valt en waarin alle inwoners zelfredzaam zijn en actief meedoen.
Onze missie is dat de inwoner vanuit een financieel stabiele situatie naar school, werk, ondernemerschap gaat of participeert in buurt, wijk, dorp of stad. Het gezamenlijke doel is ‘bestaanszekerheid’. Dat is gericht op voldoende en voorspelbaar inkomen, zinvolle dag invulling, breed toegankelijk onderwijs, betaalbare woningen, toegang tot betaalbare zorg, en een veilige en prettige omgeving. Meer weten over WPDA en wat we doen? Ga naar www.wpda.nl Je kunt ons van maandag tot en met donderdag van 09.00 - 16.00 uur telefonisch bereiken op 0592 39 16 00. Ons kantoor aan de Javastraat 15 in Assen is maandag tot en met donderdag geopend voor inloop van 09.00 - 16.00 uur en op vrijdag van 09.00 - 13.00 uur.
Soms zit het tegen en heb je te weinig geld om van te leven en/of kun je zelf niet genoeg verdienen. Dit kan vergaande gevolgen hebben voor jou, je gezin en je omgeving. Je kunt bij Werkplein Drentsche Aa terecht voor een aanvullende bijstandsuitkering. Daarnaast heb je in sommige gevallen ook recht op aanvullende financiële regelingen.
klink op de link en lees wat wij voor je kunnen doen
Financiële Regelingen
Workshop gericht op financiën die in de klassen op het VO of MBO kan worden gegeven.