'n Boel Plezier is een Jeu de Boules vereniging in Assen met ongeveer 120 leden. Je kunt je als lid aanmelden door een mail te sturen naar secretariaat@boelplezier.nl.
Voor meer informatie verwijzen wij je naar de website van 'n Boel Plezier.
Bij Aanhaken in Assen-Oost is iedereen welkom die zich wil inzetten om te haken voor goede doelen.
Iedereen uit geheel Assen is welkom.
Op verzoek wordt er een een warme deken gehaakt voor jong en oud als men warmte en troost nodig heeft.
Ook omslagdoeken en sjaals knuffels worden er gehaakt.
Iedereen is welkom en een stoel staat voor je klaar.
Garen, haaknaalden enz. zijn aanwezig.
Deelname is gratis, alleen koffie/thee is voor eigen rekening.
Voor meer informatie verwijzen wij je naar de website van Aanhaken in Assen Oost.
Active Lady Health Centre is een sportschool alleen voor vrouwen. Bij Active Lady Health Centre kan je terecht voor fitness, vrije training, revalidatietraining en verschillende groepslessen, altijd onder begeleiding. Active Lady Health Centre is aangesloten bij Meedoen in Assen (zie www.meedoeninassen.nl). Ga voor meer informatie naar de website van Active Lady Health Centre.
Amida geeft training in Aikido en zwaardvechtkunst Shinkendo. Aikido is een verdedigingstechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van de energie van de aanvaller: klemmen, worpen en verdraaiingen worden op een sierlijke manier samengevoegd. Shinkendo kent solo vormen, sparrings vormen en tevens het ultieme Tameshikiri: het oefenen met een samoeraizwaard op bamboematten.
Stichting Anne Frank Park Marsdijk wil het park samen met alle inwoners verbeteren. Op de facebook kan je informatie vinden over de activiteiten die worden georganiseerd in het Anne Frank Park.
Daarnaast kan je op facebook lid worden van de groep Activiteiten in Marsdijk waar, zoals de naam al zegt, je alle activiteiten in de gehele wijk kunt vinden.
Mensen ontmoeten, lekker en goed eten, meedoen met een workshop of als vrijwilliger meedoen in team dat bij jou past….. Dat kan bij Assen Bloeit met de Open Hof als bruisend centrum in de wijk. Het doel is dat mensen (weer) tot bloei kunnen komen door zich samen in te zetten voor activiteiten in en rond het gebouw. Assen Bloeit gelooft dat het een positief effect heeft als mensen zich weer van waarde weten en aan iets kunnen bijdragen in een leuke groep vrijwilligers.
Assen Bloeit werkt met teams van vrijwilligers die elk een stukje oppakken waar ze goed in zijn of blij van worden. Jouw eigen wensen en capaciteiten staan centraal en samen kijken we of je die kan inzetten binnen Assen Bloeit. Meld je aan en kom in gesprek met de vrijwilligerscoach om te ontdekken wat bij jou past! Mail naar: meedoen@assenbloeit.nl
Als je wegens budgettering of schuldhulp minder geld hebt te besteden is rondkomen vaak al lastig. Als de computer dan kuren gaat vertonen en je de reparatie niet kan betalen, dan kan je terecht bij Assen Digitaal. Speciaal voor Assenaren met een kleine beurs zijn er elke week inloopspreekuren. Bij Assen Digitaal kan je terecht voor reparatie van je computer. Assen Digitaal zorgt ervoor dat je computer kosteloos weer in orde komt.
Vrijwilliger worden behoort tot de mogelijkheden.
AAN staat voor Asser Activiteiten Na school. Het hele jaar door worden er na schooltijd verschillende activiteiten georganiseerd voor alle kinderen tussen de twee en twaalf jaar uit Assen op het gebied van sport en spel, natuur en milieu, dans en muziek, wetenschap en techniek, teken en schilderen en gezondheid en koken.
AAN ziet kinderen graag verdergaan in zo’n pas ontdekte liefhebberij. Daarom werkt AAN samen met sportverenigingen, het ICO en andere instellingen en clubs. Dat maakt de stap naar zo’n nieuwe hobby gemakkelijker. Een belangrijk doel van de naschoolse activiteiten is het vergroten van de sociale vaardigheden.
Teamsporten, samen koken, in een bandje spelen of vergaderen over een voorstelling: je doet het samen. Voor alle activiteiten en aanmelding kan je terecht op de website van AAN.
De Asser Biljart Club 08, in de volksmond “ABC´08” genoemd, is een van de drie officiële K.N.B.B. biljartclubs, die gebruik maken van “Biljartcentrum Vredeveld” aan de Bremstraat 16 te Assen. Dit mooie pand is iedere donderdagavond de thuisbasis van deze gezellige club. Iedereen kan een paar partijen spelen voor de clubcompetitie. Daarnaast is er meestal voldoende ruimte om nog met of zonder tegenspeler te trainen. Ook bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan wedstrijden van de K.N.B.B. en toernooien in de regio.
Iedereen, die interesse heeft, of zo maar meer wil weten over de club, is van harte welkom om op de donderdagavond, vanaf 19.00 uur eens langs te komen om de sfeer te proeven. Uiteraard staat het bestuur altijd klaar om tekst en uitleg te geven over alles wat de club voor je kan betekenen.
Wij zijn een groep mensen die voor vervoer afhankelijk zijn van een scootmobiel.
Niet alleen handig voor je afspraken en boodschappen doen, maar vooral ook om er gezellige tochtjes mee te maken.
Elke maand tussen mei en september gaan we twee keer met elkaar op pad. We maken dan tochten tussen de 25 en 35 kilometer per keer en rijden rond de 15 kilometer per uur. Onderweg gaan we vaak ergens pauzeren en genieten daar van een consumptie. (voor eigen rekening)
Ineke Heijting zet vaak de routes van te voren uit, maar heb je specifieke wensen dan geef dit vooral bij haar aan. In de overige maanden spreken we op die momenten af in de Maasstee en doen we spelletjes.
Soms nodigen we een spreker uit die ons bijvoorbeeld informeert over de Geschiedenis van Assen, WMO en Veilig in het verkeer met een scootmobiel.
Heb je zin om mee te rijden meld je dan aan bij Ineke Heijting via de mail. Er wordt een kleine jaarlijkse bijdrage gevraagd van € 33,00. Dit bedrag mag je in drie termijn betalen.
Mensen raken meer geïsoleerd van de buitenwereld doordat hun mogelijkheden om naar buiten te gaan - bijvoorbeeld door leeftijd of gezondheidsproblemen - steeds beperkter worden. Zelf autorijden lukt vaak niet meer en je wilt ook niet steeds een beroep doen op familie, vrienden of buren als je ergens naartoe wilt. Kan je zelf geen vervoer (meer) regelen en geen gebruik maken van de vervoersvoorzieningen in de gemeente? Vraag dan hulp aan ANWB AutoMaatje Assen. Een AutoMaatje is een vrijwilliger die minder mobiele plaatsgenoten met hun eigen auto naar bijvoorbeeld de kapper, de huisarts, het ziekenhuis of een vriend of vriendin voor een gezellig koffiebezoek brengen.
Hoe werkt het?
Schrijf je eerst in als deelnemers van AutoMaatje Assen. Bel minimaal drie volle werkdagen van tevoren tussen 10.00 en 12.30 uur met ANWB AutoMaatje Assen (06-823 57 286) voor het aanvragen van een rit. Automaatje gaat op zoek naar een vrijwillige chauffeur bij je in de buurt en geeft je vervolgens een indicatie over de kosten van de rit. De vrijwilliger komt je op het afgesproken tijdstip thuis ophalen. Na de rit kan je het bedrag voor de gereden kilometers contant betalen aan de vrijwilliger.
De Beweeggroep ‘Lekker in je lijf’ is toegankelijk voor inwoners met een ongezond gewicht, die in een veilige omgeving ‘beweegplezier’ willen opdoen of vasthouden. Tijdens de wekelijkse beweegavond op dinsdag worden verschillende sport- en beweegvormen aangeboden. Het gaat niet om prestaties, maar om ontmoeten, gezelligheid en het beweegplezier. Ondersteund door een ervaren trainer.
Proefles
Wil je eerst kijken of de Beweeggroep ‘Lekker in je lijf’ iets voor jou is? Kom dan vrijblijvend een proefles volgen.
Aanmelden
Wil je je aanmelden voor de Beweeggroep ‘Lekker in je lijf’? Stuur een mail naar bewegenaargezondheid@vaartwelzijn.nl
Meer informatie
Heb je vragen of wil je meer weten over de Beweeggroep ‘Lekker in je lijf’? Neem dan telefonisch contact op met Gido Verschuren via het telefoonnummer 06-57219827 of stuur een mail naar bewegennaargezondheid@vaartwelzijn.nl
De Beweeggroep ‘Lekker in je lijf’ sportcarrousel is toegankelijk voor inwoners met een ongezond gewicht, die in een veilige omgeving ‘sportplezier’ willen opdoen of vasthouden. Tijdens de wekelijkse sportavond worden verschillende sporten in blokken aangeboden zoals badminton, volleybal en basketbal. Het gaat niet om prestaties, maar om ontmoeten, gezelligheid en het sportplezier. Ondersteund door een ervaren trainer. Het programma wordt afgestemd op de behoefte en fysieke mogelijkheden van de deelnemers.
Wil je eerst kijken of de Beweeggroep ‘Lekker in je lijf’ sportcarrousel iets voor je is? Kom dan vrijblijvend een proefles volgen.
Wilt u zich aanmelden voor de Beweeggroep ‘Lekker in je lijf’ sportcarrousel? Stuur een mail naar bewegenaargezondheid@vaartwelzijn.nl
Heb je vragen of wil je meer weten over de Beweeggroep ‘Lekker in je lijf’ sportcarrousel? Neem dan telefonisch contact op met Gido Verschuren via het telefoonnummer 06-57219827 of stuur een mail naar bewegennaargezondheid@vaartwelzijn.nl
Biljartclub Bellevue'66 is een mooie en gezellige biljartclub uit Assen. Opgericht d.d. 07 maart 1966 in het oude pand "Bellevue" aan de Hertenkamp. Biljartclub Bellevue'66 is gehuisvest aan de Bremstraat 16 in Assen en heeft een mooie accommodatie met allerlei faciliteiten. De zaal heeft 8 biljarttafels en het interieur is in huiselijke sfeer ingericht. Speelavond is op elke woensdagavond. De zaal is open om 18:45 uur en de wedstrijden (intern competitie) starten om 19:30 uur. Ieder speelt 2 wedstrijden. 1 wedstrijd. telt mee. De bar en keuken zijn professioneel uitgevoerd en gezellig aangekleed. Veel clubleden van Bellevue'66 mogen dan ook graag na een avondje biljarten lekker gezellig nazitten, even borrelen een balletje of kroketje eten, wijsheden onder elkaar delen en vooral veel lachen.
Biljart club met, voor biljartschool begrippen, wat oudere spelers, die het gewoon leuk vinden om samen te biljarten. Dit is de club ‘Door Dik en Dun’. Meer informatie kan men vinden op de website of via p.oostenbrink1@planet.nl
Biljartclub Trianta Assen is een vereniging waar de biljartsport op de eerste plaats staat, maar gezelligheid en kameraadschap ook een belangrijke plaats innemen. Aanmelden en meer informatie kan via de website en het secretariaat Annemiek Visser(popvis@outlook.com).
De Bowlingvereniging Assen is een gezonde bowlingvereniging met diverse huisleagues, bedrijvenleagues en niet te vergeten activiteiten voor G-bowlers. Samen met de leden en in samenwerking met het bowlinghuis Plaza Sportz Assen wordt er, eventueel met de NBF, voor alle leden voor een goede invulling gezorgd. Meer informatie kan men vinden op de website. Aanmelden kan via het aanmeldformulier.
Bridgeclub DOBRI is een vereniging met circa 40 leden. De bridgeclub speelt vanaf september tot en met april een onderlinge competitie in wijkcentrum Peelo 't Markehuus.
Bridge is een kaartspel dat valt onder de noemer denksporten. Het spel vereist concentratie, logisch denken, geheugen en een goede samenwerking tussen de spelers. Het spel wordt gespeeld met - per tafel - 4 personen en 52 speelkaarten.
De leeftijd van de leden is 60 plus, maar jongeren zijn ook welkom. De bridgeclub stelt wel als voorwaarde dat het spel bekend is. Er wordt geen les gegeven.
In overleg met de wedstrijdleider is het mogelijk om tussentijds in te stromen, mits er ruimte en een partner beschikbaar is.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henk Koops – 06 51830943 of Thea Vellinga – 06 27330606
Kennismaken en bijpraten met buurtgenoten onder het genot van een kop koffie of thee. Er is rond de stamtafel ook veel informatie te krijgen over het buurtwerk en verschillende regelingen voor inwoners van Assen. Ideeën voor een activiteit of verbetering van de buurt kunnen hier besproken worden. Ook is er de mogelijkheid om één op één in gesprek te gaan met een medewerker van Vaart Welzijn. Voor meer informatie graag mailen naar Arthur Doornebosch of Bas Ananias.
Kennismaken en bijpraten met buurtgenoten onder het genot van een kop koffie of thee. Er is rond de stamtafel ook veel informatie te krijgen over het buurtwerk en verschillende regelingen voor inwoners van Assen. Ideeën voor een activiteit of verbetering van de buurt kunnen hier besproken worden. Ook is er de mogelijkheid om één op één in gesprek te gaan met een medewerker van Vaart Welzijn. Voor meer informatie graag mailen naar Bas Ananias, b.ananias@vaartwelzijn.nl of bellen naar: 06-57548069.
Buurtmiddeling kan worden ingezet bij bijvoorbeeld overlast, ruzie of een slechte relatie tussen buren onderling.
De buurtbemiddelaars zijn vrijwilligers en zijn speciaal getraind om conflicten op te lossen. Ze zijn onafhankelijk, kunnen goed luisteren en hebben geheimhoudingsplicht. Zij luisteren naar beide kanten van het verhaal en kiezen geen partij. Zij helpen de aanmelder en desbetreffende buren om tot een oplossing te komen. Zie ook: www.problemenmetjeburen.nl
Buurtbemiddeling is vrijwillig en gratis en geldt voor alle inwoners van de gemeente Assen.
Wil je graag meer informatie over buurtbemiddeling? Wil je weten of uw situatie geschikt is voor buurtbemiddeling of wil je een adviesgesprek? Stuur dan een e-mail naar buurtbemiddelingassen@vaartwelzijn.nl. Je krijgt dan op korte termijn een reactie van de coördinator.
Samen muziek maken, een instrument leren bespelen of dit na jaren weer op pakken? Dat kan bij CMV Oranje. We zijn de enige fanfare in Assen en bestaan al 100 jaar. We spelen veel verschillende soorten muziek; van musicals, bewerkingen van klassieke stukken, koralen, popsongs tot specifieke fanfarewerken.
Tijdens onze repetities werken we toe naar optredens. Dit kunnen concerten zijn die wij zelf organiseren, maar we spelen ook altijd tijdens de 4 mei herdenking, op Koningsdag en verlenen graag medewerking aan kerkdiensten. In de periode voorafgaand aan kerst spelen we vaak in kleiner verband bij diverse evenementen. Kortom, op muzikaal vlak genoeg te doen!
Naast musiceren, doen we vanuit de vereniging ook vrijwilligerswerk bij de buitenring van het TT-circuit. Veel leden dragen hier hun steentje bij om zo geld te verdienen voor de verenging.
Een kerk waar we mensen helpen God te leren kennen, vrijheid ervaren en verschil maken in onze omgeving. Dit door onze diensten, activiteiten voor jongeren en cursussen die we bieden. Daarnaast organiseren we in samenwerking met Vaart Welzijn om de week ouderenmiddagen met activiteiten voor ouderen om hen in een sociaal netwerk te zetten.
CULTUURCOACH IN ASSEN
Djodjie Rinsampessy is Cultuurcoach in Assen en werkzaam bij Vaart Welzijn. Als Cultuurcoach stimuleert hij deelname aan Kunst en Cultuur middels de projecten ‘kunst en cultuur in de wijk(en). Hij verbindt bewoners met elkaar, met cultuuraanbieders en met andere sectoren zoals in de zorg, welzijn of het onderwijs’. Waar nodig ondersteunt hij de cultuuraanbieders!
Het contact met de huisarts of het ziekenhuis wordt steeds digitaler, maar het is niet altijd eenvoudig om een app of website te gebruiken. Daarom organiseert de bibliotheek in de Nieuwe Kolk in samenwerking met het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) de cursus DigiVitaler.
De cursus bestaat uit 2 workshops in kleine groepen , gegeven door opgeleide bibliotheekmedewerkers. Zijn er na de 2 workshops nog vragen dan is er het vragenuurtje. Hierbij is ook een medewerker van het WZA aanwezig. Tijdens de workshops leert de deelnemer te werken met digitale zorg, zoals het huisartsenportaal, mijnWZA online, beeldbellen met het ziekenhuis of de BeterDichtbij-app van het WZA.
Deelname aan de cursus is gratis en er zijn laptops aanwezig.
Elke laatste dinsdag van de maand wordt een gezamenlijke maaltijd georganiseerd met als doel ontmoetingen te creëren tussen buurtbewoners van alle leeftijden. De maaltijd wordt voorzien door het MFA Schakelveld. De buurtwerkers van Vaart Welzijn zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en een praatje te maken. Op deze manier weten inwoners en Vaart Welzijn van elkaar wat er speelt in de wijk. De eigen bijdrage betreft €6,50. Wil je meedoen, stuur dan een mail naar baggelhuizen@vaartwelzijn.nl
Fietsen, Wandelen en Buurtbakkie is een activiteit welke wekelijk op dinsdagochtend plaatsvindt. De ene week wordt er gefietst en de andere week wordt er gewandeld. Je kunt samen met andere wijkbewoners fietsen of wandelen met aansluitend een kopje koffie/thee.
Fietsen in de even week. Er wordt ongeveer 1 tot 1.5 uur gefietst. Maximaal 20 kilometer. Wandelen in de oneven week. Er wordt ongeveer 1 tot 1.5 uur gewandeld. Tussen de 4-6 kilometer.
Iedereen kan mee doen. Na afloop koffie/thee drinken en bijpraten in de Hippe Kringloop. Aanmelden kan via Gerrit Weijer: 0610417384.
Bij de Fit voor Fun loop kunnen inwoners elkaar ontmoeten en gezellig met elkaar wandelen. De wandeling duurt ongeveer een uur. De nadruk ligt hierbij niet op snelheid maar op het samen wandelen. Een buurtwerker sluit aan voor het beantwoorden van vragen. Achteraf wordt er gezamenlijk koffie en thee gedronken. Start bij appartementencomplex Kroonwerk. Aanmelden kan via centrum@vaartwelzijn.nl.
Meld je aan voor de flexpool van Stichting Present Assen
Alle inwoners van Assen kunnen zich aanmelden voor de flexpool
Lekker praktisch bezig en een dag(deel) je handen uit de mouwen steken voor een ander. Via Present doe je het werk dat jou goed afgaat en een ander helaas niet of niet meer goed kan. Doorgaans kom je bij iemand zonder netwerk. Iemand die contacten in de buurt mist en goed hulp kan gebruiken bij een praktische klus. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tuin- of verfklus, behangen of laminaat leggen.
Je kunt je bij Stichting Present aanmelden als individu, maar tijdens de projecten werk je áltijd samen in een groep van 2 of meer personen. Hierdoor leer je ook andere mensen kennen die wat tijd over hebben en graag de handen uit de mouwen steken. Dit is geen standaard vrijwilligersfunctie. Je hoeft namelijk niet iedere week iets te doen, maar je hoeft alleen te reageren wanneer jij tijd hebt én wanneer de klus je aanspreekt.
Lijkt het je wat en wil je meer weten over onze flexpool? Stuur een mail naar info@presentassen.nl. Zij nemen zo snel mogelijk contact met je op om te kijken naar de mogelijkheden.
Samenkomen, bijpraten en handwerken onder het genot van een kopje koffie of thee. Kom eens langs, aanmelden is niet nodig.
Hang Out, de soos voor jongeren uit Assen met autisme.
De soos is er voor jongeren met autisme in de leeftijd van 11 tot 17 jaar oud.
Kom elkaar ontmoeten, een spelletje doen, gamen of gewoon even aanwezig zijn. Ook kan er in overleg een activiteit georganiseerd worden. Dus kom gerust met je idee. In de Hang Out zijn vrijwilligers en buurtwerkers aanwezig die je kunnen begeleiden.
Als je het prettig vindt mag degene die je heeft gebracht ook blijven.
Home – Start is een opvoedprogramma voor kleine en lichte opvoedondersteuning. Elke vraag kan weer anders zijn. De essentie van het programma is dat ouders het gevoel niet hoeven te hebben dat ze er alleen voor staan en dat het heel normaal is als je het even niet weet, dat je samen gaat onderzoeken hoe je antwoord kunt krijgen op je vraag of dat er regelmatig een vrijwilliger langs komt die zo goed mogelijk past bij het gezin en bij de vraag van het gezin.
Daarnaast biedt Home – Start allerlei activiteiten voor ouders / verzorgers.Bijv. ouderochtenden om andere ouders te ontmoeten bijv. om leuke verhalen te delen over je gezin / kinderen.
Inloopspreekuur voor allerlei opvoedvragen!
Omdat het best zwaar kan zijn om met opvoeden bezig te zijn. Kinderen gaan door fases heen, ouders die werken en hoe hou je alles draaiende en zorg je ervoor dat het ook nog meestal een beetje gezellig is in huis. Het maakt niet uit waar het over gaat als het maar over het gezin gaat.
Voor alle kleine en grote vragen, geen vraag is te gek, stel ze gerust of als je niet eens precies weet wat je vraag is dan is het ook mogelijk om je verhaal te doen en van daaruit te kijken wat je als ouders / verzorger nodig zou kunnen hebben.
Opvoeden hoef je niet alleen te doen en je staat er ook zeker niet alleen voor, alleen is het wel handig als je zelf aangeeft wat je verhaal is!
Ouderochtend
- Voor moeders, vaders, opa’s, oma’s of anderen die veel contact hebben met een kind en waarbij opvoeding een rol speelt. Je hoeft niet alleen te komen, je mag ook altijd iemand meenemen die nauw betrokken is bij jou als ouder of bij de opvoeding (dus ook begeleiders zijn van harte welkom).
- Het doel van deze ochtenden zijn : Andere ouders ontmoeten (netwerk vergroten), ervaringen uitwisselen, herkenning voelen in verhalen van anderen, alleen je verhaal delen als je dat zelf wil. Je mag er ook gewoon alleen zijn, zonder iets over jezelf te vertellen. Ook de leuke en grappige verhalen over je gezin zijn natuurlijk ook altijd welkom!
De honden lekker te laten spelen en samenspelen zonder riem in een omheinde speeltuin (vrij toegankelijk) met attributen en een zandbak. De baasjes kunnen gezellig kennismaken en een praatje maken.
The Pioneers is een honkbal- en softbalvereniging uit Assen.
De honkbalafdeling heeft teams in alle leeftijdsklassen: een pupillenteam voor jongens en meisjes van 8 t/m 12 jaar, een aspirantenteam (13 t/m 15 jaar) en een juniorenteam (16 t/m 21 jaar). De competitiewedstrijden van de pupillen en aspiranten worden op zaterdag gespeeld. Dit jaar spelen de aspiranten geen competitie, maar af en toe een vriendschappelijke wedstrijd in de regio.
De pupillen hebben hun training op woensdag van 16:00 tot 17:00 uur. De aspiranten en junioren trainen op de donderdag van 19:00 tot 20:30.
De softbalafdeling heeft een recreantenteam dat bestaat uit dames en heren van 18 jaar en ouder en speelt “mixed-pitch” softbal. De trainingen en thuiswedstrijden worden op woensdagavond gespeeld en de uitwedstrijden, afhankelijk van de thuisspelende club, op maandag-, woensdag- of vrijdagavond. Ook wordt er jaarlijks aan een of twee weekendtoernooien meegedaan. Tijdens het seizoen hebben de teams vaste trainingsavonden op onze velden. Gedurende de wintermaanden vinden de trainingen plaats in de Stadsbroekhal in Assen
Welke leeftijd je ook hebt, of je al eerder hebt gehockeyd of nog nooit een stick hebt vastgehouden, HVA Hockeyvereniging biedt hockey voor iedereen. Wil je een paar keer meedoen om te ervaren of hockey iets voor jou is? Stuur dan een berichtje naar nieuweleden@hockeyassen.nl. Je hoort dan wanneer jij of je kind mee kan trainen.
Wil je lid worden van HVA? Inschrijven kan via het inschrijfformulier op website.
Bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek in de Nieuwe Kolk kan iedereen terecht met alle vragen over de digitale overheid, zoals DigiD, Belastingen & toeslagen, AOW, Rijbewijs, Zorg etc. De bibliotheken hebben speciaal opgeleide medewerkers die helpen met het vinden van informatie hierover op het internet en ze kunnen doorverwijzen naar de juiste instanties. Als lokale bibliotheek wordt er ook hulp gegeven bij het gebruik van websites zoals Thuiskompas of mijnWZA.
Iedereen is welkom voor gratis hulp.
Wil je op een laagdrempelige manier in contact komen met en medewerker van Humanitas? Kom dan elke eerste woensdag van de maand om 10.30 uur naar het inloopspreekuur van Humanitas in de bibliotheek. Hier kun je ook meer informatie krijgen over het doen van vrijwilligerswerk voor de stichting. Deelname aan het inloopspreekuur is gratis.
JACK is het Jeugd Activiteiten Centrum in Kloosterveen. Hier kun je terecht met al je vragen, en ideeën, maar uiteraard ook om elkaar te ontmoeten en lekker te chillen. Er is altijd wat te doen en regelmatig worden er activiteiten georganiseerd (ook samen met de jeugd). Je kunt JACK vinden in de sporthalkantine van MFA de Kloosterveste. Loop tijdens de openingstijden eens binnen om een kijkje te nemen. Je mag altijd langskomen zonder een afspraak te maken.
Activiteiten voor jongeren. Het gaat om contact maken, ontspanning, met elkaar delen, spelen, uitwisselen van opvoedvragen en ervaringen.
De kinderboerderij De Lariks is een gezellige plek voor jong en oud waar je dieren ontmoet en kan spelen op de diverse speeltoestellen. Ook worden er geregeld activiteiten georganiseerd, zoals een vossenjacht, een paaspuzzeltocht of een griezeltocht.
Je gunt je kind een vakantie, maar soms zit dat er gewoon niet in. Humanitas Kindervakantieweken/dagen maakt het tóch mogelijk.
Misschien is de gezondheid een spelbreker, of heb je er het geld niet voor. Het maakt niet uit waarom. Ook jouw kind krijgt een fijne vakantieweek op een mooie plek in Nederland waar veel te zien en te doen is. Daarvoor zorgen de Kindervakantieweken, die bedoeld zijn voor kinderen van 7 t/m 14 jaar.
Deze activiteit geldt voor alle inwoners van de gemeente Assen
Ben jij statushouder en ben je nog niet zo lang geleden in Assen komen wonen? Kom dan naar Klets & Koek!
Elke dinsdagochtend komt er een groep vrouwen in 't Markehuus bij elkaar. Nederlandse vrouwen én nieuwe Nederlandse vrouwen. Bij Klets & Koek is het elkaar leren kennen en het begrip hebben voor elkaar erg belangrijk. Er wordt samen koffie/thee gedronken en gesprekken gevoerd. Vrouwen moeten zich veilig voelen bij Klets & Koek en over allerlei onderwerpen durven praten. Gesprekken kunnen gaan over serieuze onderwerpen, maar ze doen ook gezellige dingen samen, zoals creatieve activiteiten of bijvoorbeeld een stadswandeling.
Waarom is Klets & Koek belangrijk?• ‘Bij Klets & Koek ontmoet ik lieve vrouwen’• ‘Bij deze vrouwen durf ik Nederlands te spreken’• ‘We praten over de verschillen van onze culturen en dat is heel belangrijk’• ‘We kunnen praten over moeilijke onderwerpen, en dat is belangrijk voor mij’• ‘Mijn man kreeg werk, mijn kinderen gingen naar school. En ik? Nu heb ik Klets & Koek…’• ‘Door Klets & Koek leer ik meer mensen in Assen kennen’• ‘Het is elke dinsdag erg gezellig!’• ‘door Klets & Koek ontmoet ik vrouwen uit allerlei verschillende landen. Ik leer hier heel veel van’
Voor meer informatie kun je een maar sturen naar info@presentassen.nl
Het is niet altijd makkelijk om de weg te vinden in de digitale wereld. Voor wie handiger wil worden met de computer of het internet is er de cursus Klik & Tik. De cursus wordt gegeven in een kleine groep in de bibliotheek in De Nieuwe Kolk door een opgeleide bibliotheekmedewerker. In eigen tempo wordt in maximaal 8x gewerkt aan onderwerpen als starten met computer, het internet op en veilig online.
Deelname aan de cursus is gratis en er zijn tijdens de cursus laptops aanwezig. Deelnemers ontvangen een cursusboek.
De Christelijke Gereformeerde Kerk organiseert na de middagpauze dient die 40 minuten duurt de mogelijk om nog een kopje koffie te komen drinken in de zalen achter de kerk.
Elke dinsdagmorgen is er gelegenheid om in het kerkgebouw een kopje koffie te komen drinken en een praatje te maken. Iedereen is welkom, ongeacht of u lid bent van welke kerk dan ook en of u wel of niet gelovig bent. De Kandelaarkerk wilt graag een Open Kerk zijn en een luisterend oor bieden aan iedereen die daar behoefte aan heeft. Er zijn drie gastvrouwen/heren aanwezig die koffie/thee schenken en naar u willen luisteren en een praatje willen maken. De ruimte waar wij zitten proberen we altijd gezellig en sfeervol te maken met kaarsjes en bloemen. De vrijwilligers die koffie schenken zijn lid van de kerkelijke gemeente die verbonden is aan het kerkgebouw De Kandelaar. Wees welkom!
Samen koken en eten met buurtbewoners. Om en om bedenken twee deelnemers het menu en doen samen boodschappen. Vervolgens helpt iedereen met het bereiden van de maaltijd.
Voor meer informatie en aanmelden kun je contact opnemen met na Heidekamp, 06-51179276, lariks@vaartwelzijn.nl
Korpsen.
Zo noemen wij onze kerkelijke gemeenten. Daar worden elke zondagmorgen samenkomsten (kerkdiensten) gehouden, maar geloven doe je niet alleen op zondag. Daarom staan de deuren van onze korpsen ook door de week open voor iedereen. Je kunt er terecht voor een kop koffie, een praatje of soms om samen met anderen te eten. Loop eens binnen.
Loopgroep in Kloosterveen. We verzamelen in het midden van het winkelcentrum Kloosterveste.
Meer informatie en aanmelden kan via de website (https://loopgroepkloosterveen.nl/nieuw-lid) of via de mail (service@loopgroepkloosterveen.nl)
'Maatjes' bemiddelt in contacten tussen deelnemers en vrijwilligers die samen een koppel vormen: 'maatjes zijn'.
Het project richt zich vooral op volwassenen die niet of onvoldoende in staat zijn om sociale contacten aan te gaan of te onderhouden. Vaak zijn het mensen met een beperking, die in een isolement terecht zijn gekomen. "Maatjes" is bedoeld om de deelnemers te helpen uit hun isolement te komen door samen met de vrijwilliger "gewone" dingen te gaan doen, zoals ergens koffie drinken, fietsen, cake bakken en soms ook een museum bezoeken, of andere dingen die het koppel leuk vindt om samen te doen.
Wil je hieraan deelnemen of wil je werken als vrijwilliger? Ga dan naar de website van Humanitas Assen.
Alle inwoners van de gemeente Assen kunnen terecht bij Humanitas.
Maatschappelijk begeleider anderstalige
Bij de maatschappelijke opvang aan de Havenkade verzorgt het Leger des Heils dag- en nachtopvang. Er zijn slaapplekken voor volwassenen en voor jongeren van 18-24 jaar.
Mensen kunnen bij ons terecht met vragen op allerlei gebieden. Wij kijken dan met hen wat geregeld moet worden en verwijzen door. Hiervoor zijn specifieke spreekuren.
Overdag kan eigenlijk iedereen terecht bij de Inloop voor een praatje of een kopje koffie.
De maatschappelijke opvang is ook briefadreshouder voor de gemeente Assen.
Website nachtopvang:
https://www.legerdesheils.nl/zorg/dagopvang/assen/maatschappelijke-opvang-assen
Website dagopvang
https://www.legerdesheils.nl/zorg/nachtopvang/assen/maatschappelijke-opvang-assen-2
Wilt u vrijwilliger worden bij het Leger des Heils, zie onderstaand mailadres:
https://www.legerdesheils.nl/vrijwilligerswerk
Vaart Welzijn biedt hulp aan mensen die lange tijd en onbetaald voor iemand zorgen. Dit kan voor je partner zijn of bijvoorbeeld een kind, vriend(in) of buur. Je bent dan mantelzorger. Heb je behoefte om andere mantelzorgers te spreken en ervaringen te delen? Dan is de mantelzorgbijeenkomst iets voor jou! We komen informeel samen om ons verhaal te delen. Er is de ruimte om op elkaar in te gaan, tips te vragen en te geven.
Meer Bewegen voor Ouderen - Seniorensport (MBvO) biedt een gevarieerd aanbod van sportactiviteiten voor senioren (55+) op diverse locaties in Assen.
Sporten en bewegen helpt om fit te blijven, ook op oudere leeftijd. Het helpt om een goede conditie te behouden en je lichamelijk en mentaal fitter te voelen. Ook verlaagt het de kans op (chronische) ziektes. Vitaal ouder worden heeft bovendien het voordeel dat je langer de activiteiten kunt blijven doen die je graag doet. En samen sporten met anderen is ook nog eens gezellig!
Ga voor meer informatie naar de website van Vaart Welzijn. Hier kun je ook het overzicht downloaden voor de wekelijkse activiteiten per locatie. Wil je een keer een proefles meedoen, dan kun je je hiervoor aanmelden via mbvo-seniorensport@vaartwelzijn.nl. Heb je vragen of wil je meer weten over MBvO-seniorensport? Neem dan contact op met Ruth Scholtus via 06-47647074 of r.scholtus@vaartwelzijn.nl.
Ga voor meer informatie naar de website van Vaart Welzijn. Hier kun je ook het overzicht downloaden voor de wekelijkse activiteiten per locatie. Wil je een keer een proefles meedoen, dan kun je je hiervoor aanmelden via mbvo-seniorensport@vaartwelzijn.nl. Heb je vragen of wil je meer weten over MBvO-seniorensport? Neem dan contact op met Esther de Hesse via 06-51178679 of e.dehesse@vaartwelzijn.nl.
Ga voor meer informatie naar de website van Vaart Welzijn. Hier kun je ook het overzicht downloaden voor de wekelijkse activiteiten per locatie.
In de Schulp organiseren wij op donderdagmiddag van 13.30-14.30 uur en van 14.30-15.30 uur sport en spel voor senioren. Wil je een keer een proefles meedoen of meer informatie? Mail dan naar: mbvo-seniorensport@vaartwelzijn.nl.
Ga voor meer informatie naar de website van Vaart Welzijn. Hier kun je ook het overzicht downloaden voor de wekelijkse activiteiten per locatie. Wil je een keer een proefles meedoen, dan kun je je hiervoor aanmelden via mbvo-seniorensport@vaartwelzijn.nl. Heb je vragen of wil je meer weten over MBvO-seniorensport? Neem dan contact op met Ruth Scholtus via 06-47647074 of r.scholtus@vaartwelzijn.nl
Ga voor meer informatie naar de website van Vaart Welzijn. Hier kun je ook het overzicht downloaden voor de wekelijkse activiteiten per locatie. Wil je een keer een proefles meedoen of heb je andere vragen, mail dan naar: mbvo-seniorensport@vaartwelzijn.nl.
Mentor4you is een gratis mentorprogramma voor jongeren tussen de 11 en 23 jaar die tijdelijk een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het doel van het mentortraject is dat de jongere na verloop van tijd zelfstandig verder kan en weet bij wie hij of zij om hulp kan vragen als dat nodig is.
Naast een luisterend oor kun je ondersteuning krijgen bij bijvoorbeeld:
Onze mentoren zijn vrijwilligers die een traject met een jongere goed kunnen begeleiden. Onze mentoren zijn onafhankelijk, positief ingesteld en stimuleren de jongere om zelf tot een oplossing te komen. Naast een basistraining voor mentoren, organiseren we themabijeenkomsten en intervisies. Ook zorgen wij ervoor dat al onze mentoren in het bezit zijn van een geldige Verklaring Omtrent Gedrag.
Heb je nog vragen of wil jij je aanmelden? Dat kan door contact op te nemen met de coördinator van mentor4you, Janien van Veenen. Tel: 0626338196. of door te mailen naar: mentor4you@vaartwelzijn.nl
Zelf mentor worden? Ben je 18 jaar of ouder, heb je affiniteit met jongeren, vind je het leuk om anderen te helpen, zelf de nodige trainingen en ondersteuning te krijgen, dan is mentor misschien wel wat voor jou. Stuur een mail naar: mentor4you@vaartwelzijn.nl, bel of app met 062633196 voor de mogelijkheden.
Deze minibieb is voor iedereen die het leuk vindt om te lezen. Je kunt iets lenen en het weer terugbrengen of ruilen voor een ander boek.
Ook kun je hier terecht voor menstruatieproducten, verzorgingsartikelen en levensmiddelen. Hierbij geldt dat je iets kunt doneren of iets mag meenemen uit de kast.
Deze minibieb is voor kinderen tot ongeveer 12 jaar. Je kunt hier gratis boeken lenen. Kijk of je een boek ziet wat je leuk lijkt. Je kunt een boek gratis meenemen en je mag zelf weten of je het terugbrengt. Je kunt het ook weer aan iemand anders geven.
Ook ouders kunnen hier een boek voor hun kind lenen.
En ja, je kunt ook (kinder)boeken brengen…zet ze gerust in deze mini-bieb.
Het Odensehuis is een laagdrempelig inloophuis en een ontmoetingsplek voor mensen met dementie en andere vormen van geheugenverlies en hun naasten.
Het Odensehuis biedt (jonge) mensen met beginnende dementie en met een niet-aangeboren hersenletsel een warme plek waar niets moet maar veel kan. Ook eenzame mensen die dreigen in sociaal isolement te belanden zijn welkom. Het Odensehuis biedt activiteiten en gezelligheid. Een indicatie of diagnose is niet nodig om mee te doen.
Het Odensehuis Assen biedt de mogelijkheid om mee te blijven doen in de samenleving en is tevens een plek voor mantelzorgers en familie met ruimte voor advies en ondersteuning.
Je vindt hier steun in een moeilijke tijd, een mooi moment in de week en een plek om even je zorgen te vergeten.
De ontmoetingstuin wordt ingezet als middel om inwoners te activeren in de sociale omgeving rondom de ontmoetingstuin en in de eigen buurt. In de ontmoetingstuin gaan inwoners samen buiten aan de slag en kunnen hierdoor van betekenis zijn. Alles wat in de tuin wordt verbouwd gaat terug naar de buurt, deelnemers of sociale projecten in de Componist. Je kunt je aanmelden via beheer@wijkcentrumdecomponist.nl.
Bij het Oogcafé Assen kun je andere mensen met een oogaandoening en//of een visuele beperking ontmoeten. Er worden in een gezellige sfeer ervaringen uitgewisseld en praktische tips gedeeld. Regelmatig is er een speciaal thema waarvoor een spreker wordt uitgenodigd. Lotgenotencontact is fijn. Je begrijpt elkaar en weet waar je het over hebt.
Wil je langskomen? Aanmelden wordt op prijs gesteld in verband met de grootte van de ruimte en de catering. Je kunt je hiervoor per mail, whatsapp of telefonisch aanmelden bij Oogvereniging Regio Drenthe. (Zie contactgegevens).
Kosten: € 2,00 per persoon (inclusief koffie / thee). Een begeleid(st)er mag gratis mee.
Bij het Open Huis van de Kerken kan iedereen terecht die behoefte heeft aan een (warme) huiskamer voor ontmoeting, gezelligheid of bezinning. Onder begeleiding van een team van vrijwilligers kun je hier terecht voor een (vertrouwelijk) luisterend oor, voor iedereen die dat nodig heeft. Open Huis van de Kerken is een inloophuis voor iedereen. Je kunt gewoon langskomen zonder je aan te melden.
Powerkidzzz is een sociale vaardigheidstraining voor kinderen, waarbij in groepsverband psycho-educatie geboden wordt over thema’s als: omgaan met gevoelens, invloed van gedachten, stellen van grenzen, pesten en omgaan met kritiek. Door middel van deze training werken kinderen aan hun zelfvertrouwen en leren zij om stevig(er) in hun schoenen te staan. Er worden meerdere trainingen per jaar voor kinderen op de basisschool (groep 5/6 en groep 7/8) georganiseerd. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten duren 1,5 uur. Ook is er een ouderavond en een terugkombijeenkomst voor de kinderen. Aanmelden kan via school of de website van Vaart Welzijn. De training is gratis.
De vereniging is er voor mensen die te maken hebben met rouw rondom het verlies van een partner, gezins- of familielid of vriend(in). Het verlies hoeft niet alleen oncologisch gerelateerd te zijn. Mensen kunnen zowel individueel als desgewenst in groepsverband ondersteund worden. Aanmelden via inloophuisrouw.assen@outlook.com.
Valpreventie in Assen
Sinds dit jaar valt de valpreventie onder het publieke domein van de gemeente Assen. In dit kader zijn wij een samenwerking aangegaan met 4 vooraanstaande fysiotheraphiepraktijken uit Assen. Verenigd onder de naam "Samen Blijven Staan", en Vaart Welzijn. Samen streven wij ernaar om u als inwoner de best mogelijke ondersteuning te bieden in het voorkomen van valincidenten.
Het programma wordt volledig vergoed door de gemeente Assen. De enige voorwaarden zijn:
- U bent woonachtig in de gemeente Assen
- U bent 65 jaar of ouder
- Er is sprake van een valrisico
- U bent gemotiveerd om deel te nemen
Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor de cursus? Doe dan de sneltest via onze website www.valpreventieassen.nl. Vaart Welzijn zal vervolgens contact met u opnemen om te bepalen welke interventie het meest geschikt is gezien uw valrisico en situatie.
Voor ondersteuning van sociale en culturele activiteiten heeft de Stichting tot bevordering van Sociale en Culturele Belangen jaarlijks een bedrag beschikbaar. Het moet gaan om activiteiten in de gemeente Assen.
Houdt u a.u.b. rekening met de volgende criteria:
- Subsidies zijn niet structureel,
- Exploitatietekorten worden niet gesubsidieerd,
- Alleen verenigingen of instellingen komen in aanmerking, géén natuurlijke personen,
uw aanvraag betreft bijvoorbeeld eenmalige activiteiten, zoals de aanschaf van muziekinstrumenten, kleding/ uniformen, sporttoernooien voor mensen met een beperking, het oprichten of aanvangen van een nieuwe activiteit binnen een instelling.
Seniorenvoorlichters zijn getrainde vrijwilligers die adviseren bij het zo lang mogelijk de eigen regie te behouden. Zij komen graag thuis langs om te helpen bij vragen en om mee te denken over mogelijkheden. Denk hierbij aan: woningaanpassingen en hulpmiddelen, sociale contacten, activiteiten en financiën. 80-plussers van de gemeente Assen worden persoonlijk benaderd om seniorenvoorlichting te krijgen.
Nog niet benaderd maar u wilt wel een gesprek? U kunt zich dan aanmelden per mail via informeleondersteuning@vaartwelzijn.nl of via 088-1230999.
Sociale ouderengroep. Een gezellige middag voor senioren om leuke tijdsbesteding te hebben en nieuwe contacten op te doen. Daarnaast wordt er af en toe een gastspreker uitgenodigd om informatie te geven over specifieke diensten. Je kunt je hiervoor opgeven via informeleondersteuning@vaartwelzijn.nl of bel 088 - 1230999.
Soosjetijd is een vriendschapskring voor jong volwassenen met een Autisme Spectrum Stoornis [ASS]. Eens per twee weken organiseert Soosjetijd op de vrijdagavond activiteiten. Deze activiteiten vinden afwisselend binnenshuis en buitenshuis plaats.
De binnenhuisactiviteiten worden op een vaste locatie georganiseerd: Brunelstraat 77 te Assen. Tijdens deze avonden worden verschillende activiteiten gedaan zoals: spelletjes, koken en bakken, schilderen, knutselen, bloemschikken. De buitenhuisactiviteiten vinden op verschillende locaties plaats, maar wel allemaal in of rond Assen. Tijdens deze avonden worden er activiteiten georganisserd zoals: bowlen, zwemmen, uiteten, bioscoop, fietsen of wandelen.
Nieuwe deelnemers kunnen zich aanmelden via: soosjetijd@humanitas-assen.nl. Je wordt dan uitgenodigd voor een oriënterend gesprek met een Humanitas vrijwilliger van Soosjetijd.
Ga voor meer informatie naar de website van Humanitas.
Alle inwoners van de gemeente Assen kunnen terecht bij Humanitas
Een inloop voor ouders met kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar die een opvoedvraag hebben en/of andere ouders willen ontmoeten om deze opvoedvraag mee te delen. Daarnaast richt het zich op ouders die financieel kwetsbaar zijn. Medewerkers van Vaart Welzijn zijn aanwezig voor de activiteiten en om gesprekken aan te gaan met ouders.
Elke eerste donderdag van de maand van 15.00 tot 16.30 organiseren we samen met Fitterbrein (damclub) een spelletjesmiddag aan de Pelikaanstraat 2A in Assen (oost). Tijdens de spelletjesmiddag is spelplezier met elkaar het allerbelangrijkste. Ondertussen kun je ook (leren) dammen wat weer erg fijn is als hersentraining. Kom langs voor de gezelligheid en om nieuwe mensen te leren kennen. Geschikt voor iedereen die graag spelletjes speelt. 18 plus of ouder zijn. De ruimte is gelijkvloers en rollator en rolstoel toegankelijk. Ook is er een invalidentoilet aanwezig. We ontmoeten je graag. De koffie en thee staan al voor je klaar.
Bij Sporten voor Vrouwen kunnen vrouwen elkaar op een leuke, gezonde en sportieve manier leren kennen. Zowel beginners als gevorderden kunnen deelnemen aan deze gevarieerde sportlessen. Wil je meedoen? Neem dan contact op met Romina Caria 06-51176320. r.caria@vaartwelzijn.nl
Verlies kan een grote invloed hebben op je dagelijks leven. Steun bij Verlies van Humanitas luistert!
Hulp vragen is niet eenvoudig, maar soms zijn de moeilijk begaanbare paden de moeite waard om in te gaan. Informeer naar individuele begeleiding of de lotgenotengroep. Ga voor meer informatie naar de website van Humanitas.
Stichting Drentse Soos Assen organiseert ongeveer 20 soos(vrijdag-)avonden ) per jaar voor mensen met een verstandelijke beperking. Meer informatie en aanmelden kan bij Bonne van der Kooi via bonnevdk@gmail.com.
El Padrino is een jongerencentrum waar jongeren kunnen ontspannen en plezier kunnen hebben. El Padrino heeft geen avondvullend programma, maar biedt verschillende activiteiten aan waar jongeren aan deel kunnen nemen zoals: chillruimte, pooltafel, dartbord, bar, kaartspelletjes, spijker slaan, spijkerbroek hangen voetbal tafel,boxbal,airhokey tafel.
Jongeren vanaf de brugklas t/m 17 jaar woonachtig in de wijk Kloosterveen zijn welkom. Er wordt op wisselende dagen gebruik gemaakt van het pand. Houd de website van El Padrino in de gaten voor de actuele status van opening.
Gezond Natuur Wandelen draait om samen wandelen in de rust van de natuur. Na de wandeling wordt er koffie en thee aangeboden. Doel van het wandelen is het tot stand brengen van ontmoeting in de wijk en in een natuurlijke omgeving werken aan gezondheid. Hierbij wordt aandacht besteed aan natuureducatie. De wandelingen gaan het hele jaar door.
Deze activiteit geldt voor alle inwoners van de gemeente Assen.
Gaat u nog graag uit, maar liever niet alleen, of vindt u het lastig om alles zelf te regelen?
Stichting Vier Het Leven organiseert culturele activiteiten in regio Assen waarbij alles is geregeld om zorgeloos te genieten. De vrijwilligers van de stichting halen de ouderen (65+) thuis op om samen gezellig naar een theatervoorstelling, de film, een concert of naar een museum te gaan.
U kunt zich telefonisch, schriftelijk of online aanmelden via de website van Vier Het Leven. Na de aanmelding ontvangt u per post een informatiepakket met hierin een inschrijfformulier, uitleg over de werkwijze en het programmaboekje met daarin het aanbod voor uw regio. Daarna krijgt u van de stichting Vier Het Leven nog ongeveer driemaal per jaar een programmaboekje met het culturele aanbod voor regio Assen. Ook krijgt u incidenteel nog een speciale uitnodiging voor bijvoorbeeld films of een matinee.
Vier het Leven is op werkdagen tussen 9.00 en 18.00 uur bereikbaar op het landelijke telefoonnummer: 035-5245156.
Correspondentieadres: Stichting Vier het Leven, Energieweg 8, 1271 ED Huizen
Vlucht Voorwaarts is hét maatjesproject van Assen. Vlucht Voorwaarts werkt in alle wijken van Assen. Wij helpen vluchtelingen uit Assen en omgeving met het leren kennen van nieuwe mensen, het verbeteren van hun taal en om te integreren in de Assense samenleving. Ben je zelf nieuw in Nederland of wil je mensen die nieuw in Nederland zijn op weg helpen? Meld je dan aan via de website of e-mail!
Het Vlucht Voorwaarts Praathuis is een plek van ontmoeten, samen spelletjes spelen en gaandeweg de taal leren. Het initiatief is gericht op nieuwkomers, maar iedereen is welkom. Nederlanders die zelf een paar woorden Arabisch, Farsi of Tegrinya willen leren, of anderen willen helpen met de Nederlandse taal zijn ook altijd welkom.
Stichting Zelfhelp Nederland is het landelijk samenwerkingsverband van alle Buitenveldertgroepen. De Buitenveldertgroepen zijn er voor iedereen die kiest om vrij van zijn verslaving te leven. Voor iedereen die zich wil losmaken van een dwangmatige manier van leven. Het gaat hierbij veelal om mensen die problemen hebben met hun eigen gebruik van drank, drugs, medicijnen of andere middelen. Maar ook gokken, gamen, internetten, eten of andere handelingen of levenswijzen kunnen leiden tot vergelijkbare vormen van onvrij gedrag. Informatie is te vinden op de website van Stichting Zelfhelp Nederland, onder het kopje 'Assen'.
Je bent welkom zonder aanmelden. Als je liever eerst even persoonlijk contact vooraf hebt, kun je terecht bij Pier 06-24429685 of Gerben 06-81167529
Vind je het lastig om een formulier in te vullen? Je kunt wel lezen, maar je hebt moeite met het lezen van een moeilijke brief?
Wil je beter leren lezen, je (klein)kinderen voorlezen of een kaart schrijven?
Taalhuis Assen biedt je hulp die bij je past bij het beter worden in taal, rekenen of omgaan met de computer.
Het enige wat je nodig hebt, is de moed om je op te geven en doorzettingsvermogen. Doe mee en geef je op. Als je iemand kent die hier baat bij zou hebben, vertel het door. Het Taalhuis is gratis te bezoeken.
Wil je mensen helpen met het verbeteren van hun taal- reken- en/of computervaardigheden kun je je aanmelden als vrijwilliger via taalhuis@dnk.nl
Humanitas Assen geeft taalondersteuning. Hier kunnen anderstaligen bij elkaar komen om Nederlandse gesprekken te oefenen, sociale contacten op te doen en vaardigheden uit te breiden.
Er wordt alleen klassikaal lesgegeven! Voor deelname is enige basiskennis van het Nederlands wel nodig, er wordt namelijk alleen Nederlands gesproken.
Opgeven kan bij: Humanitas Assen 0592-311121 of taalondersteuning@humanitas-assen.nl 06 13 90 3263 (Coördinator Taal)
Tijdens deze bijeenkomsten wordt Nederlandse les gegeven aan vrouwen afkomstig uit verschillende landen. De groep bestaat zowel uit beginners als uit meer ervaren deelnemers.
Vind je de Nederlandse taal moeilijk? Wil je met een groep vrouwen oefenen? Kom dan gezellig bij de groep!
Tijdens deze gezellige bijeenkomsten wordt Nederlandse les gegeven aan vrouwen afkomstig uit verschillende landen. De groep bestaat zowel uit beginners als uit meer ervaren deelnemers. Daarnaast bouwen de deelnemers een netwerk op in de wijk en vindt men steun aan elkaar in het kader van de integratie.
Vind je de Nederlandse taal moeilijk? Wil je met een groep vrouwen oefenen? Kom dan gezellig bij de groep!Tijdens deze gezellige bijeenkomsten wordt Nederlandse les gegeven aan vrouwen afkomstig uit verschillende landen. De groep bestaat zowel uit beginners als uit meer ervaren deelnemers. Daarnaast bouwen de deelnemers een netwerk op in de wijk en vindt men steun aan elkaar in het kader van de integratie.Vrijwilliger Jamina geeft gehoor aan en biedt ondersteuning bij de strubbelingen die vrouwen met een andere achtergrond ervaren als het gaat om het eigen maken van de Nederlandse taal en cultuur. Ze verzorgt taalles, computerles en biedt beweging (gymnastiek) aan.
Het tennispark van Tennisvereniging Amelte ligt op een mooie locatie in het Amelterbos. Het park beschikt over 3 smashcourt- en 4 gravelbanen. TV Amelte is een laagdrempelige, gezellige vereniging waar een goede sfeer, sociale contacten en ontmoeten het allerbelangrijkste zijn. Het recreatieve aspect scoort hoog in de club, maar elk jaar doen er bij de competitie gemiddeld 15 teams mee in KNLTB-verband. Verder is er professionele training aanwezig en zijn er een aantal ochtend- en avondtoss-mogelijkheden. Vooral voor nieuwe leden is de toss interessant om spelers en speelsterktes te verkennen. Naast de parkkampioenschappen worden er ook diverse toernooien georganiseerd.
Ben je tussen de 8 en 23 jaar? Zorg je voor - of heb je zorgen om - een langdurig ziek of gehandicapt familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger. Misschien heeft iemand uit jouw gezin kanker, MS, reuma, een ernstige spierziekte, psychiatrische klachten of een verslaving. Misschien heb je een broer of zus met ADHD, autisme of iets dat hier op lijkt. Het kan zijn dat je hierdoor meer zorg op je neemt dan jouw leeftijdsgenoten. Vaak gaat de meeste aandacht in het gezin uit naar degene die ziek is. Ongeveer één op de vijf jongeren is mantelzorger. Je staat dus niet alleen!
Vaart Welzijn organiseert leuke activiteiten (Time2relax Kids voor kinderen en Time2relax voor jongeren) voor jonge mantelzorgers. Hou hiervoor de agenda van Vaart Welzijn in de gaten via https://www.vaartwelzijn.nl/mantelzorg/jonge-mantelzorgers.
Eén keer per maand wordt een bijeenkomst georganiseerd voor jonge mantelzorgers die gericht is op gezelligheid, ontlasting en delen van ervaringen.
Toer Fiets Club (TFC) ’t Kamrad is een actieve wielersportvereniging met circa 350 leden uit Assen en omgeving. Toer Fiets Club (TFC) ’t Kamrad richt zich op de toerfietser op de weg (race) en op de mountainbiker (MTB), waarbij het sociale karakter van fietsen een belangrijke plaats inneemt! Toer Fiets Club (TFC) ’t Kamrad is er voor de recreatieve racefietser, van de fietser die af en toe gezellig een tochtje wil maken in groepsverband tot aan de meer fanatieke fietser die gericht traint. Toer Fiets Club (TFC) ’t Kamrad organiseert voor deze doelgroepen elke dinsdagavond een clubrit de zogeheten Rode Diesel (verschillende snelheidsgroepen) en vaak ook clubtochten op zondag met vaak een tussenstop voor een sociaal moment. Verder biedt Toer Fiets Club (TFC) ’t Kamrad techniektrainingen aan. Voor de MTB’ers gaat Toer Fiets Club (TFC) ’t Kamrad op donderdag en zondag op stap (de zogeheten Zwarte Diesel) en heeft Toer Fiets Club (TFC) ’t Kamrad elk seizoen speciale tochten (o.a. de Snerttocht). Toer Fiets Club (TFC) ’t Kamrad organiseert jaarlijks themabijeenkomsten (bijv. navigatie, sportvoeding, fietsonderhoud). De leden van Toer Fiets Club (TFC) ’t Kamrad ontvangen wekelijks een digitale Kamrad nieuwsbrief. Via deze nieuwsbrief wordt iedereen op de hoogte gehouden van clubinformatie, evenementen die er georganiseerd worden, de tochten die er gezamenlijk gefietst worden, maar ook van andere fietsinformatie. Voor nieuwe leden wordt er een aantal maal per jaar een Meet & Greet gehouden. Vrijwilligers binnen de club dragen bij aan enkele grote fietsevenementen zoals Bartje200, Drenthe 200 en Gravel One Fifty. Op deze manier kan elk lid ook bijdragen aan een stukje promotie van onze provincie.
Wijkbewoners van Kloosterveen ontmoeten elkaar wekelijks in De Kloosterveste. Er wordt samen koffie en thee gedronken en er is wisselend een spreker of er wordt een activiteit georganiseerd. Je kunt je aanmelden via jjmdelange@hotmail.com.
Binnen Vaart Welzijn hebben ze als organisatie aandacht voor de vitaliteit van hun eigen medewerkers. Vanuit verschillende thema’s stimuleren zij zichzelf om fit en gezond te blijven.
Benieuwd hoe zij dit doen? Vaart Welzijn deelt hun ervaringen graag met andere organisaties in Assen! Neem gerust contact op via 088-030 51 60 of info@vaartwelzijn.nl voor inspiratie en/of advies.
Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet! Met dit motto wordt duidelijk gemaakt dat G-voetbal ‘gewoon’ voetbal is, maar dat het spel wordt aangepast, waar dat nodig is.
Het G-voetbal is bedoeld voor sporters (m/v) die vanwege een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking, beperkt zijn in hun bewegingsmogelijkheden. Als dat ook voor jou geldt, ben je van harte welkom bij Asser Boys.
Als je geïnteresseerd bent, mag je een paar keer kosteloos en vrijblijvend meetrainen! Bij Asser Boys wordt er getraind naar eigen kunnen en inzicht. Iedereen krijgt de kans om op zijn of haar eigen niveau te functioneren. Hierdoor ontstaat er voor de een meer spelplezier en voor de ander meer techniek. Door deze benadering is er ook meer onderling respect en loop je elkaar niet in de weg. Het G-voetbal moet er tenslotte voor iedereen zijn; voor volwassenen (vanaf 19 jaar) en voor de jeugd (vanaf 6 t/m 18 jaar).
Als eenzaamheid een last wordt. Humanitas Assen kent de activiteit “Vriendschappelijk Huisbezoek”, waarbij opgeleide vrijwilligers bij mensen op bezoek komen voor een kop koffie of om samen iets te doen.
Voel jij je wel eens eenzaam? En zou je deze eenzaamheid graag willen doorbreken? Neem dan contact op met vriendschappelijk-huisbezoek@humanitas-assen.nl of bel naar 06-51414059.
De plaatselijke afdeling van de vrouwen van Nu Assen telt ongeveer 160 leden en we komen in principe elke 3e donderdag van de maand bij elkaar voor een afdelingsavond in de Schulp. ( niet in de zomer).
Naast deze avonden hebben we vele interesse en sportieve groepen, zo is er voor iedereen wat b.v.:
- Fietsgroepen, elke week op een vaste dag samen fietsen
- Wandelgroepen
- Tuingroep, samen tuinen bezoeken
- Eetgroepen, met elkaar uit eten
- Bowlen
- Zwemmen
- Literatuurgroep
- Creatieve cursussen
- Museum bezoeken
- Terras middagen
Naast de vele sociale contacten dus volop gelegenheid om in beweging te komen en mee te doen.
Alle vrouwen uit Assen zijn van harte welkom, of je nu zelf behoefte hebt om er op uit te gaan of je juist anderen wilt/kunt begeleiden.
Kom erbij. Kosten per jaar ongeveer 65 euro.
Het is altijd mogelijk, vrijblijvend, kennis te komen maken
Wandelgroep in de Lariks. Tweewekelijks (oneven weken) Iedereen uit de wijk kan meedoen, ongeacht leeftijd of conditie. Maak kennis met de buren, haal een frisse neus en kom samen in beweging. Tussendoor genieten we samen van een kopje koffie/thee. Om 10.00 uur verzamelen in de centrale hal van de Wijde Blik. Contactpersoon. Romina Caria. r.caria@vaartwelzijn.nl
De Vermeer is een activiteitencentrum van WerkPro in Assen Oost. De Vermeer biedt dagbesteding in Assen Oost met creatieve onderdelen.
Mensen die om verschillende redenen geen werk hebben, maar wel willen meedoen in de samenleving, kunnen hier dagbesteding volgen. De deelnemers ontdekken wat ze kunnen, werken in eigen tempo en leren van elkaar. Het aanbod is gevarieerd. Deelnemers kunnen werken met hout, de computer, keramiek, glas of textiel, schilderen of handwerken. Ook hebben ze een huisband en bieden ze regelmatig verschillende workshops aan.
In het grafisch centrum maken en drukken ze o.a. flyers en magazines/boekjes voor opdrachtgevers en doen ze aan boekbinden. Boekbinden is een ambacht dat bij De Vermeer met veel plezier wordt uitgeoefend. Hier worden oude boeken hersteld. Ook gescheurde en losgalaten pagina’s, boekdelen of -banden kunnen ze repareren.
De Vermeer werkt samen met verschillende organisaties waaronder Vaart Welzijn, Zorgbelang, Wmo-consulenten, GGZ en Fitter Brein. Ze werken naast professionals samen met vrijwilligers, wijkbewoners en met de deelnemers.
Vrijwilligers kunnen zich melden als begeleider, als workshopgever etc.
Voor meer informatie verwijzen wij je naar de website.
WerkPro maakt werk van kansen voor mens en maatschappij.
Met eigen sociale ondernemingen bieden zij zinvol werk en begeleiding voor mensen die dat nodig hebben. Hiermee leveren zij producten en diensten die bijdragen aan duurzaamheid en leefbaarheid in Noord-Nederland.
WerkPro biedt dagbesteding aan mensen die dakloos en/of verslaafd zijn. Ook mensen die niet dakloos zijn maar een laagdrempelige dagbesteding zoeken zijn welkom. Dagbesteding bestaat uit licht lichamelijk werk zoals zakjes vullen, fietsen repareren, keukenwerk, eten koken en alle soorten winkelwerkzaamheden in de kringloopwinkel.
Voor mensen die niet willen werken maar alleen gezelligheid zoeken heeft WerkPro de Kommarin waar je gratis koffie en thee kunt drinken. Tegen een kleine vergoeding is ook een tosti (en soms andere snacks) te koop.
De stichting “Wij Ruilen en Geven Weg” heeft tot doel een maatschappelijk platform te zijn voor mensen die net buiten de minimaregelingen van de gemeente Assen vallen. Mensen kunnen spullen halen en ruilen tegen andere goederen die van belang zijn voor de woonsituatie op dat moment en om mee te kunnen blijven doen in de samenleving.
Mensen die in een acute noodsituatie verkeren kunnen in aanmerking komen voor een tijdelijke ondersteuning van 2 maand met een voedselpakket en kleding. Aanmelding kan door langskomen in de winkel en via Facebook. Wij staan open voor financiële- en goederen donaties
De koffietafel in de winkel aan de Zadelmakerstraat biedt ook de mogelijkheid om mensen uit hun sociale isolement te halen. Dit is tevens een plek waar ervaringen met elkaar gedeeld en tips gegeven worden voor hulp en bestaande regelingen waarop een beroep gedaan kan worden.
De MaasStee is een stichting die de beschikking heeft over het prachtige gebouw “de MaasStee”. Deze accommodatie, gelegen in de wijk Pittelo in Assen, is een ontmoetingsplek waar verschillenden organisaties en individuen actief kunnen zijn op sociaal, cultureel, maatschappelijk, sportief en levensbeschouwelijk gebied.
In de MaasStee kun je terecht voor allerlei activiteiten, maar je kunt er ook een ruimte huren voor een (eenmalige) activiteit of evenement.De MaasStee wil nadrukkelijk laagdrempelig zijn en daarom is er sprake van zeer vriendelijke prijzen. Dit geldt ook voor de 5 kantoren die we verhuren.
Op deze site vind je allerlei informatie over activiteiten die nu in de MaasStee plaatsvinden, verenigingen en organisaties die er nu gebruik van maken en mogelijkheden die het gebouw en de organisatie jou biedt.
Wilt u een zaal huren voor een activiteit, vergadering of bijeenkomst?
Koffie of thee drinken in de Opstandingskerk in Marsdijk
Iedere woensdagmorgen is de Opstandingskerk open voor ontmoeting voor iedereen! Tussen 10.00 en 12.00 uur schenken de beide gastvrouwen/-heren koffie en thee. De Opstandingskerk is de vierplek van wijkgemeente Vredenoord, een onderdeel van de Protestantse Kerk Assen (PKA). Schuif gezellig aan, een gesprek gaat altijd vanzelf! Wij ontvangen u graag, dus van harte welkom! Het gebouw staat naast het winkelcentrum in Marsdijk. Er is altijd voldoende parkeergelegenheid en mogelijkheid om na ‘koffie en praatje’ nog even wat boodschappen te doen.
Zing je Fit is een combinatie van zingen en bewegen heeft een positieve werking op je hersenen. Er komen namelijk stoffen vrij die pijn onderdrukken en een geluksgevoel stimuleren. Zing je Fit is voor mensen met de ziekte van Parkison, reuma, post COVID, MS en andere aandoeningen. De sessies vinden plaatst op woensdag van 10.30-11.30 uur in Podium Zuidhaege in de H.P. Keuningzaal op de begane grond.
Zing je Fit valt onder MBvO-seniorensport van Vaart Welzijn
‘Ik heb zoveel meegemaakt, ik kan er wel een boek over schrijven….’
Bij Humanitas Assen kunnen mensen (een deel van) hun levensverhaal op papier zetten en laten drukken in boekvorm. Om bijvoorbeeld voor zichzelf gebeurtenissen in hun leven nog eens te laten passeren of om die ervaringen door te geven aan volgende generaties.
Als u zich aanmeldt voor hulp bij het maken van een levensboek komt er een coördinator bij u thuis om kennis te maken. U kunt dan vertellen wat u wensen en verwachtingen zijn. De coördinator geeft aan of uw hulpvraag beantwoord kan worden.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website.
Deze activiteit geldt voor alle inwoners van Assen
De afdeling G-zwemmen is bedoeld voor kinderen en volwassen met een verstandelijke beperking. Onder het motto: iedereen kan zwemmen, geven we onze zwemmers de kans om te zwemmen, te sporten, te bewegen en ontspannen bezig te zijn in het water. Je hoeft geen zwemdiploma te hebben, maar je moet wel waterveilig zijn.
De trainingen worden verzorgd door een aantal enthousiaste trainers. Er wordt tijdens een training even flink gewerkt en er is ook altijd ruimte voor spel.
Aanmelden kan bij Gea van Heuveln (g-zwemmen@aqua68.nl) of kom gewoon eens kijken!